Yema kake – Copyright Coquere

En dekorativ og fin kake, og er en type tykk vaniljekrem basert kake,

 

Yema kake

Yema kake er en dekorativ og fin kake. Det er en slags tykk vaniljekrem basert kake, og selve kakebunnen er en noe mer kompakt versjon av sukkerbrød. Den smaker nydelig, og siden krem har en mer fast konsistens, egner den seg godt til dekorasjon. Kaken har sin opprinnelse fra Filipinene, og stammer fra den Spanske kolonitid. I Spania brukte man i eldre tider eggeskall og eggehviter i murverk, dermed fikk man mye eggeplommer til overs. Under  kolonitiden begynte man på filipinene å bruke eggeplommene til å lage Yema kremen, og dette sies å være utgangspunktet for kaken. Yema betyr for øvrig eggeplommer på spansk.

Eggeplommer gir både den fine gulfargen, og den fyldige smaken til kremen. Du kan dynke kaken så mye som du foretrekker, men med den noe mer kompakte krem og bunn, bør man dynke den forholdsvis mye. Hvor bløt man ønsker kaken er en smakssak, og som du får prøve deg frem til.

 

Ingredienser
Kakebunn

4 eggehviter
½ ts hvitvinseddik eller sitronsaft
0,7 dl sukker

5 eggeplommer
0,7 dl sukker
0,5 dl nøytral olje
0,7 dl vann
1 ts ekte vaniljesukker
2,2 dl speltmel
1 ½ ts bakepulver
1 ts salt

Dynking av bunn:

1 dl vann
1 dl sukker
3 cl rom (kan sløyfes)

 

Dekorasjon:

Mandelspon
Yema krem – se egen oppskrift: Yema krem

 

Fremgangsmåte
 1. Separer eggeplommer og eggehvite. Du vil få en eggehvite for mye. Den kan du fint oppbevare flere dager i kjøleskapet, og bruke til f.eks. en omelett. Pass på at i bollen med eggehvite at den er godt rengjort. Ofte kan det være smart å tørke bollen med sitronsaft på forhånd, slik at alle fettrester blir borte. Dette gjør at du får et bedre resultat på marengsene.
 2. I bollen med eggeplommene, tar du nå i sukker. Visp godt til du får et økt volum og sukkeret har løst seg opp.
 3. Ha så i de andre våte ingredienser; olje og vann. Visp alt godt sammen.
 4. Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle for seg; mel, vaniljesukker og bakepulver.
 5. Sikt disse inn i eggeplommene, bland godt til du får en jevn og klumpefri røre.
 6. Ha eddiken i eggehvitene, og bruk en maskin til å piske til du får en fin marengs.
 7. Litt før den begynne å bli stiv nok, heller du gradvis i sukker mens du lar maskinen gå for fullt. Du har en fin marengs når du får stiv topper som holder fasongen.
 8. Vend nå 1/3 av marengsen ad gangen inni eggeplomme røren. Bruk gjerne en slikkepott, og ikke rør for kraftig. Da slår du luften ut av marengsen.
 9. Ha alt over i en rund form på 20 cm i diameter, og ca. 7 cm høy. Dersom det ikke er non-stick, må du ha smurt, eller dekket formen med bakepapir.

 

Stekes: 180 °C i 25-30 minutter på midterste rille. Tiden avhenger av ovnen din. Test ved å stikke en bakepinne i kaken, når pinnen er tørr, er kaken ferdig. Nå er det viktig at du ikke tar kaken ut av formen. Snu den opp ned på en bakkerist med formen på. La den kjøle seg helt ned før du tar den ut av formen. Det gjør at du får en saftigere kake, enn om du tar den rett ut av formen og lar den kjøle seg ned på rist uten formen.

 

Montering av Yema kake
 1. Trim kakens topp slik at den blir flat. Del så kaken på midten.
 2. Kok opp vann og sukker. Trekk til side og la den kjøle seg litt. Ha i rom om du ønsker det.
 3. Dynk de to kakebunnen med sukkerlake.
 4. Legg den ene siden ned på et passende kakefat. Ha på ca. ¼ av Yema kremen, smør den jevnt utover. Legg på den andre kakebunn. Ha litt av Yema kremen over i en sprøytepose, slik at du har litt krem til å dekorere med. Resten bruker du oppe på kaken og på siden. Du trenger ikke fullt så mye krem på siden, dersom du pynter med mandelspon.
 5. Ha mandelspon oppover siden. Avslutt med å dekorere kaken med sprøyteposen slik du ønsker.

 

Tips:

Kutte opp bakepapir i 3-4 stykker, og legg under nederste kakebunn på kakefatet før du starter å pynte. Når du har ferdigpyntet kaken, trekker du bare de forskjellige stykkene ut, og kakefatet ser pent ut.

 

Serveres:  Bør stå noen timer kaldt slik at den trekker litt.

Allergi: Gluten. Det er lite mel i kaken, så gjøres enkelt glutenfri ved å bytte ut melet med en glutenfri variant. Selve kaken er laktosefri. Yema krem er ikke det, om du ikke bytter ut med laktosefri melk, noe som også fungerer fint.


Det er mye egg i denne kaken. Les mer om helsemessige fordeler av egg, og er det hjertesunt? (Engelsk tekst)

Egg helsefordeler

Les mer om historien til Yema -kaken /kremen (Engelsk tekst)

Yema kakens historie

Pin It on Pinterest

Share This