Copyright Coquere

Viltgryte – Copyright Coquere

Nydelig viltgryte her med hjort

 

Viltgryte med sopp og tyttebær

Viltkjøtt er både magert og godt – så viltgryte er derfor en sunn gryte. Det kan tidvis være litt vanskelig å få tak dersom du ikke jakter selv. Likevel kan du finne vilt i mange velassorterte dagligvarebutikker, særlig på høsten. I denne gryten har jeg brukt indrefilet av hjort – litt vel råflott selv om smaken da også står i stil. Både hjort og elg passer fint, får du tak i rådyr går også dette. Rådyr gir en noe mer karakteristisk smak. Viltgryte er helt klart en av min favoritt gryter. Her til 2-3 personer.

 

Ingredienser:

600 g viltkjøtt. Elg, hjort, rådyr o.l.
1 gul løk
2 dl rødvin
4 dl viltkraft/oksekraft (evt. buljong)
1 ss tomatpuré
4-5 einebær
0,5 dl soyasaus
8-10 små løk (delikatesse, stjerne e.l.)
200 g sopp (blandet avhengig av hva du får tak i)
1 ts sukker
3 ss tyttebær; rørte eller syltetøy
Litt brunost

Litt hakket persille
Salt/pepper
Litt maizena til jevning

 

Viltgryte fremgangsmåte:
  1. Skjær kjøttet i fine terninger 2×2 cm og løken i fine skiver. Salt og pepre kjøttet og stek det brunt i en panne med smør.
  2. Ha i løken og stek dem sammen med kjøttet noen minutter. Ha så kjøttet og løken over i ei gryte.
  3. Ha i litt brunost, samt knus einebærene i en morter ha dem også i.
  4. Kok ut pannen med vin, litt kraft og tomatpureen. Hell så denne stekesjyen over i gryten og ha i resten av kraften.
  5. Kok opp å la de helt så vidt simre til kjøttet er mørt (ca. 45-60 minutter). NB! det er viktig at det ikke koker, simre betyr at du så vidt ser at det kommer en og annen boble som bryter overflaten. Koker du kjøttet blir det seigt.
  6. Når kjøttet er mørt. Skrell de småløkene, og stek dem i litt smør til de får en litt fin brunfarge. Legg dem så over i gryten.
  7. Fres så soppen i samme panne, og ha dem også over i gryten.
  8. La det hele nå simre ytterligere en 20 minutters tid. Smak til med salt/pepper evt. juster med litt mer sødme. Jevn med maizena om du ønsker en fyldigere og tykkere gryte.

 

Viltgryte serveres: Ha på persille, og evt. hele tyttebær som garnityr. Serveres med en god potetmos.

Allergi: Både gluten- og laktosefri. NB bruker du buljong kan det være gluten i denne så sjekk først.


Les på mer på LHL sine sider hvorfor viltkjøtt er sunt: Viltkjøtt

Pin It on Pinterest

Share This