Nydelig viltgryte her med hjort
Viltgryte med sopp og tyttebær
Viltkjøtt er både magert og godt – så viltgryte er derfor en sunn gryte. Det kan tidvis være litt vanskelig å få tak dersom du ikke jakter selv. Likevel kan du finne vilt i mange velassorterte dagligvarebutikker, særlig på høsten. I denne gryten har jeg brukt indrefilet av hjort – litt vel råflott selv om smaken da også står i stil. Både hjort og elg passer fint, får du tak i rådyr går også dette. Rådyr gir en noe mer karakteristisk smak. Viltgryte er helt klart en av min favoritt gryter. Her til 2-3 personer.
Ingredienser:
600 g viltkjøtt. Elg, hjort, rådyr o.l.
1 gul løk
2 dl rødvin
4 dl viltkraft/oksekraft (evt. buljong)
1 ss tomatpuré
4-5 einebær
0,5 dl soyasaus
8-10 små løk (delikatesse, stjerne e.l.)
200 g sopp (blandet avhengig av hva du får tak i)
1 ts sukker
3 ss tyttebær; rørte eller syltetøy
Litt brunost
Litt hakket persille
Salt/pepper
Litt maizena til jevning
Viltgryte fremgangsmåte:
- Skjær kjøttet i fine terninger 2×2 cm og løken i fine skiver. Salt og pepre kjøttet og stek det brunt i en panne med smør.
- Ha i løken og stek dem sammen med kjøttet noen minutter. Ha så kjøttet og løken over i ei gryte.
- Ha i litt brunost, samt knus einebærene i en morter ha dem også i.
- Kok ut pannen med vin, litt kraft og tomatpureen. Hell så denne stekesjyen over i gryten og ha i resten av kraften.
- Kok opp å la de helt så vidt simre til kjøttet er mørt (ca. 45-60 minutter). NB! det er viktig at det ikke koker, simre betyr at du så vidt ser at det kommer en og annen boble som bryter overflaten. Koker du kjøttet blir det seigt.
- Når kjøttet er mørt. Skrell de småløkene, og stek dem i litt smør til de får en litt fin brunfarge. Legg dem så over i gryten.
- Fres så soppen i samme panne, og ha dem også over i gryten.
- La det hele nå simre ytterligere en 20 minutters tid. Smak til med salt/pepper evt. juster med litt mer sødme. Jevn med maizena om du ønsker en fyldigere og tykkere gryte.
Viltgryte serveres: Ha på persille, og evt. hele tyttebær som garnityr. Serveres med en god potetmos.
Allergi: Både gluten- og laktosefri. NB bruker du buljong kan det være gluten i denne så sjekk først.
Les på mer på LHL sine sider hvorfor viltkjøtt er sunt: Viltkjøtt