Vegetarisk suppe – Copyright Coquere

Vegetarisk suppe er sunt, mettende og godt.

 

Vegetarisk suppe

Vegetarisk suppe er sunt, mettende og godt. Denne vegetariske suppen er laget etter bluezone og klassisk middelhavsdiet metode. Du kan dermed ha i andre grønnsaker om du ønsker, men typisk er uansett ekstra virgin olivenolje og linser. Linser og olivenolje er noe man ser er viktig basis ingredienser i de fleste blåsoneområdene. Søtpotet er noen man ser er mye brukte i Okinawa, som er det blåsoneområdet i verden, hvor man lever lengst. Det fascinerende med disse blåsoneområdene er at man i tillegg har få av de tradisjonelle helseplager knyttet til høy alder. Vegetarisk suppe kan derfor anbefales, ikke bare fordi den smaker godt, men den gjør også godt for helsen. I denne oppskriften burde du ha suppe som hovedrett til 3-4 personer.

 

Ingredienser

3 stangselleri lengder
3 gulrøtter
1 liten søtpotet
1 løk
1 liten purreløk
350-400 g grønne linser (kan erstattes med andre linse, men røde anbefales ikke)
100 g dal linser f.eks. Urad dal eller Chana dal
1 ts provencekrydder
1 ½ – 2 ts salt
1 ts pepper
Chilipepper tørket

1 boks knuste tomater av god kvalitet
5 dl vann eller kraft.

Rikelig med ekstra virgin olivenolje

 

Fremgangsmåte
  1. Dersom du ikke har kjøpt linser på boks, som er ferdig utvannet. Må du før du begynner å ha planlagt med å bløtlegge linsene. Hvor lenge avhenger av typen linse og størrelse. Dette kan variere fra 30-60 minutter inntil over natten.
  2. Start med å kutte stangsellerien på langs, og så i mindre på tvers i mindre biter.
  3. Deretter skrell gulrøtter og søtpotet. Kutt så disse opp i små biter av noenlunde lik størrelse. Poenget er at de skal koke ferdig på likt, og derfor viktig at de er av noenlunde samme størrelse.
  4. Skrell løken, og kutt også den i mindre biter.
  5. Hell nå rikelig med olivenolje i en kjele.
  6. Ha alle grønnsakene i, og stek de på middels varme i en 5-6 minutter.
  7. Ha så i krydderiene. NB! Ikke ha i for mye salt og chilipepper. Dette kan du tilpasse mer når suppen er ferdig. Det er ikke mulig å ta ut for mye, men man kan alltid tilføre mer.  Bland alt godt.
  8. Skylle og renn av linsene, og ha disse i.
  9. Hell nå i vann eller kraft, samt boksen med tomater. Rør rundt og la det koke opp. Når suppen begynner å koke, sett ned temperaturen slik at du så vidt ser det bobler. Rør av og til. La det småputre i en 15 minutters tid. Bruk en bakepinne eller liten kniv og kjenn på gulrøttene og søtpotetene. Koketiden vil også avhenge av typen linser du har i, dersom du bruker Urad dal, er koketiden kortere enn f.eks. med Chana dal. Smak til slutt til med mer salt, pepper og chilipepper.

 

Servering:

Varm og gjerne med godt brød om ønskelig. Du kan også drisle over olivenolje eller på middelhavsvis, dyppe brødet i olivenolje.

Landbrød passer utmerket til. Se egen oppskrift: Landbrød

Allergi: Glutenfri og laktosefri. Høyt FODMAP. Søtpotet, løk, og linser har høyt FODMAP. De tåles av de fleste i en viss grad. Det skal være såpas lite innhold av disse i hver porsjon at det burde gå greit for de fleste.

For ytterligere informasjon om tolerert mengde, anbefales å se på Monash University sin guide, eller laste ned deres app.

Monash University

Les en kort forklaring på blåsoneområdene: Blåsoner

Den offisielle bluezone siden (På engelsk): Bluezone

Les om de bemerkelsesverdige fordeler med linser: Helsefordeler linser

 

Pin It on Pinterest

Share This