Vegetarburger – Copyright Coquere

Er det kanskje den beste vegetarburger du kan finne?

 

Vegetarburger

Vegetarburger vil aldri erstatte kjøttburger. Det er etter min mening, her entusiastiske vegetarianere feilslått forsøker å overbevise at den er så god at man ikke kjenner forskjell på kjøtt og vegetarisk. Vegetarburger, eller vegetarboller er noe helt annet, akkurat som kjøtt og fisk er forskjellig. Brukt mye tid på research for å finne en god vegetarburger, eller mer korrekt god vegetardeig. Målet var å finne en vegetardeig som ble saftig, gav mye smak, samtidig som den ikke har en overveldende smak av en, eller noen få typer grønnsaker. Målsetningen var i tillegg å finne en som holdt fasongen både før og etter steking. I denne oppskriften er alle disse målene nådd. Derfor er det kanskje den beste vegetardeigen du kan finne? Smak og behag er forskjellig – så det får du avgjøre selv.  Det er mange ingredienser og krydder i denne oppskriften, men her ligger nok noe av grunnen til at den er så vellykket. Oppskriften gir ca. 1000 gram med vegetardeig før steking. Den krymper ikke mye under steking. Du vil få ca. 7-8 vegetarburgere på 130-150 g. Deigen holder seg for øvrig fint i en boks i kjøleskapet flere dager.

 

Ingredienser

2 dl valnøtter
250 g sopp
1 løk
2 fedd hvitløk
1 dl sorte bønner fra boks
2 små koke rødbeter (ca. 100 g)
1 dl speltmel
3 ss brødsmuler
2 ss majones (vegansk om ønskelig)
1 ½ ss tomatpure
2 ss soyasaus
1 ss worcestersaus  (vegansk om ønskelig)
½ ts malt/knuste chili flak
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts five spice (dersom du ikke får tak i det, kan evt bruke spisskumen og litt kanel)
½ ts tørket timian
1 krm muskat
2 ts paprika
2 ss vann

 

Olivenolje til steking

 

Fremgangsmåte
  1. Ha valnøttene i en foodprosessor.
  2. Grovkutt soppen og ha disse også i foodprosessoren. Kjør alt til du får en fin masse, men som fortsatt er litt kornet.
  3. Ha olivenolje i en stekepanne, og stek valnøttene og soppmassen i 4-5 minutter.
  4. Ha i soyasaus og five spice mens du steker. Ha alt over i en passende stor bolle. Du skal ha resten av ingrediensene også over i samme bolle.
  5. Hakk nå fint opp løk og hvitløk.
  6. Ha på nytt olivenolje i stekepanne, ha i litt salt og tomatpure. Stek på medium varme. Bland alt godt og stek det til løken er myk.
  7. Kutt opp rødbetene i grove biter, de må du på forhånd ha kokt en 4-5 minutter. Skyll bønnene i vann, ha de, løken og rødbetene i foodprosessoren. Kjør til alt er en myk masse.
  8. Ha den nye massen over i sopp- og valnøtt blandingen. Bland alt godt sammen.
  9. Ha i worcestersaus, chili flak, pepper, timian og muskat.
  10. Rør så ut paprika i 2 ss vann.
  11. Ha i paprikaen, majones, brød smuler og mel. Bland godt sammen på nytt.
  12. Nå kan du forme til burgere evt vegetarboller.

 

Stekes: Litt olivenolje på medium varme til de er gjennomvarme.

 

Servering: Du kan servere som hamburger med litt salat, syltet agurk, ketchup og sennep. Alternativene er mange, du kan f.eks. kan lage små boller, steke de, og servere de ala små svenske kjøttboller e.l.

Allergi: Laktosefri. Gluten. De gjøres enkelt glutenfri ved å benytte glutenfritt mel, og glutenfrie brødsmuler. Høyt FODMAP.


Helsefordeler ved å spise bønner, som sorte bønner i denne oppskriften (Engelsk tekst): Beans

Helsegevinstene ved å spise rødbeter (engelsk tekst): Beetroot

Helsegevinstene ved å spise valnøtter er mange – les mer her (engelsk tekst): Walnuts

Pin It on Pinterest

Share This