Copyright Coquere

Vaniljeterte – Copyright Coquere

Norsk Pasteis de belem eller vaniljeterte

 

Vaniljeterte

Pasteis de belem eller Pastel de nata er en berømt delikatesse fra Lisboa. Oppskriften har vært hemmelig siden begynnelsen av 1800- tallet, og lages kun i Belemdistriktet i Lisboa. Likevel selges det mange kopier rundt i Lisboa. Terten er egentlig kun en rask og enkel vaniljeterte. Så her har du en velsmakende kopi – laget på under 30 minutter, med ingredienser de fleste har i skapet. Perfekt terte for uventede besøk m.a.o.

 

Ingredienser:

Butterdeig – se egen oppskrift: Butterdeig

Kanel
2-3 ss melis (kan sløyfes)

 

Vaniljekrem

1 egg
1 eggeplomme
2 dl fløte
2 ss maizena
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker (ekte)
Zesten av 1/2 appelsin

 

Litt demerarasukker (fungerer med vanlig sukker også, men gir ikke så god smak)

 

Vaniljeterte fremgangsmåte:
  1. Start med å lag butterdeigen. Dersom du ønsker det har du i 2-3 ss melis i samens med melet. Da får du litt sødme i deigen. Du kan selvfølgelig kjøpe ferdig frossen, men å lage selv er superraskt, og du får en deig som er lettere å jobbe med. Grunnoppskriften gir ca 6 terter.
  2. Kjevle deigen ut til en leiv til ca 25 x 20 cm og 2 mm tykk. Skjær den til, så den blir en fin rektangel.
  3. Dryss over kanel og dra den litt jevnt utover med hånden. Rull leiven sammen med kanel inn. Til du da får en 25 cm rull.
  4. Del opp i 4-5 cm lange biter. Sett bitene på høykant og trykk de ned til flate små pannekaker. Dersom du ikke arbeider raskt nok kan de bli litt løse. Sett de i så fall inn i kjøleskapet noen minutter, før du arbeider videre med dem.
  5. Pensle en muffinsform med litt olje. Legg en bit i hver form og trykk de lett ned og godt opp langs kantene.


Stekes gang en:
Midt i ovnen på 200 C i en ca 6 – 7 minutter.

 

Vaniljekrem og montering
  1. Mens tertene står i ovnen starter du på vaniljekremen.
  2. Ha alle ingrediensene i en bolle og visp godt sammen.
  3. Når terteskjellene har stått passe tid – ta dem ut.
  4. Bruk en teskje til å trykke dem ut og opp langs kantene enda en gang.
  5. Fyll på med vaniljekremen til de er neste fulle. (Restene av vaniljekremen kan du varme opp til de tykner, og ta vare på til annet bruk, eller doble porsjonen slik at du får ca 12 terter).


Stekes gang to:
Sett inn i ovnen på nytt og etterstek i en 8 – 10 minutter, eller til du ser at vaniljekremen ser fast og fin ut. Samt at terteskjellene ser fine ut. Ta dem ut, og la dem avkjøles noen minutter.

 

Dekorasjon og avslutning
  1. Når tertene har stått noen minutter og kjølt seg.
  2. Dryss over ca 1 ts demerarasukker på hver terte.
  3. Bruk en Crème Brulèe eller skibrenner til å karamellisere toppen.
  4. La dem kjøle seg noen få minutter til – slik at toppen kjølner.


Vaniljeterte serveres:
Mens de er lummene, og med en god kopp kaffe til. De kan selvfølgelig også serveres kalde.

Allergi: Ikke glutenfri om du da ikke lager butterdeigen med glutenfritt mel. Deigen er da litt mer vanskelig å bruke, men med litt treningen går det fint. Laktosefri om du bruker laktosefri fløte. Høyt FODMAP grunnet hvetemel i buttdeig og laktose i vaniljekremen. Dette kan da enkelt reduseres til lavt innehold ved å bruke speltmel og laktosefri fløte.


Les mer om originalen Pastel de Belèm eller Pastel de nata fra Lisboa: Pastel de Belém

Pin It on Pinterest

Share This