Copyright Coquere

Vaniljesaus – Copyright Coquere

Laget fra bunn smaker mye bedre, enn pose eller ferdigvarer.

 

engelsk-flagg

Vaniljesaus eller vaniljekrem

Hjemmelaget vaniljesaus eller vaniljekremer en kulinarisk nytelse som overgår smaken til sine kjøpte motparter. Ved å tilberede det selv har du full kontroll over ingrediensene, slik at du kan sikre at det ikke er kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler. Skjønnheten med å lage din egen vaniljesaus ligger i muligheten til å tilpasse smakene etter dine preferanser. Enten du foretrekker en anelse av mandel, et hint av sitrus eller en klype kanel, kan du tilpasse oppskriften slik du ønsker. Med litt øvelse vil du oppdage at å lage hjemmelaget vaniljesaus er like raskt og enkelt som å bruke ferdig miks blandinger. Belønningen er ikke bare en overlegen smak, men også tilfredsstillelsen av å nyte en dessert laget med kjærlighet og omsorg. Så hvorfor nøye deg med mindre når du kan heve din kulinariske opplevelse med en herlig porsjon hjemmelaget vaniljesaus eller vaniljekrem? Forskjellen mellom vaniljesaus og vaniljekrem ligger i tykkelsen, som du kan justere ved å tilsette ulike mengder maisstivelse.

 


Ingredienser

2 dl matfløte
2 dl melk
4 eggeplommer
0,5 dl sukker
3 ts ekte vaniljesukker/ evt. 1 vaniljestang splittet

 

Vaniljesaus eller vaniljekremer

2 – 3 1/2 ss Maisenna (Vaniljekrem)
1 1/2 – 3 ts Maisenna (Vaniljesaus)

 

Vaniljesaus fremgangsmåte: 
  1. Pisk eggeplommene sammen med maisenna. Dersom du lager vaniljekrem har litt melk i eggeblandingen.
  2. Ha så fløte/melkeblandingen i en kjele sammen med sukker og vaniljesukker. (Bruker du vaniljestang: splitter du den i 2 og skraper i frøene, og ha i stangen. Ta ut stangen før du har i eggeplommene.)
  3. Sett kjelen på middels varme og rør hele tiden. Når sukkeret har løst seg opp, vent til du akkurat når kokepunktet.
  4. Trekk kjelen av platen. Ha i de piskede eggeplommene. Pisk jevnt hele tide.
  5. Fører tilførselen av eggeplommen til at blandingen kjøler for mye.
  6. Sett kjelen på platen igjen – varm videre opp mens du rører til det tykner helt. NB! Må ikke koke for da skiller den seg. For å være ekstra påpasselig kan du bruke et digitalt termometer og sett det på 82 ˚C.
  7. Når vaniljesausen/eggekremen har tyknet – sett kjelen i kaldt vann og rør hele tiden inntil krem er passe kald. Da unngår du snerk. Alternativt kan du legg over klebeplast. Den du legger rett på vaniljesausen/eggekremen.
  8. Avkjøl i kjøleskapet.

 


Vaniljesaus serveres:
 Til frukt, puddinger og bærkompott etc.

Vaniljekrem: Til kakefyll o.l.

 

Allergi: Glutenfri. Kan gjøres laktosefri ved å bruke laktosefrie melk og fløte. Høyt FODMAP om du ikke lager den som laktosefri variant.

Energi innhold for ca 4,5 dl ferdig saus på lettmelk og matfløte: 3638/869 kj/kcal pr. dl.: 808/193 kj/kcal.


Les mer om ekte vanilje: Vanilje

For de spesielt interesserte. Les en mer omfattende artikkels om utfordringer med ekte vanilje (engelsk tekst): Vanilje

Pin It on Pinterest

Share This