
Vaniljesaus – Copyright Coquere
Laget fra bunn smaker mye bedre, enn pose eller ferdigvarer.
Vaniljesaus eller vaniljekrem
Hjemmelaget vaniljesaus eller vaniljekrem smaker mye bedre, enn pose eller ferdigvarer. I tillegg så er det ingen kunstige tilsetningsstoffer, og du kan tilpasse smaken slik du liker den best. Med litt erfaring lager du den så å si like raskt som ferdigposer til koking.
Ingredienser
2 dl matfløte
2 dl melk
4 eggeplommer
0,5 dl sukker
3 ts ekte vaniljesukker/ evt. 1 vaniljestang splittet
2 – 3 1/2 ss Maisenna (vaniljekrem)
1 1/2 – 3 ts Maisenna (vaniljesaus)
Vaniljesaus fremgangsmåte:
- Pisk eggeplommene sammen med maisenna. Dersom du lager vaniljekrem har litt melk i eggeblandingen.
- Ha så fløte/melkeblandingen i en kjele sammen med sukker og vaniljesukker. (Bruker du vaniljestang: splitter du den i 2 og skraper i frøene, og ha i stangen. Ta ut stangen før du har i eggeplommene.)
- Sett kjelen på middels varme og rør hele tiden. Når sukkeret har løst seg opp, vent til du akkurat når kokepunktet.
- Trekk kjelen av platen. Ha i de piskede eggeplommene. Pisk jevnt hele tide.
- Fører tilførselen av eggeplommen til at blandingen kjøler for mye.
- Sett kjelen på platen igjen – varm videre opp mens du rører til det tykner helt. NB! Må ikke koke for da skiller den seg. For å være ekstra påpasselig kan du bruke et digitalt termometer og sett det på 82 ˚C.
- Når vaniljesausen/eggekremen har tyknet – sett kjelen i kaldt vann og rør hele tiden inntil krem er passe kald. Da unngår du snerk. Alternativt kan du legg over klebeplast. Den du legger rett på vaniljesausen/eggekremen.
- Avkjøl i kjøleskapet.
Vaniljesaus serveres: Til frukt, puddinger og bærkompott etc.
Vaniljekrem: Til kakefyll o.l.
Allergi: Glutenfri. Kan gjøres laktosefri ved å bruke laktosefrie melk og fløte. Høyt FODMAP om du ikke lager den som laktosefri variant.
Energi innhold for ca 4,5 dl ferdig saus på lettmelk og matfløte: 3638/869 kj/kcal pr. dl.: 808/193 kj/kcal.
Les mer om ekte vanilje: Vanilje