Copyright Coquere

Vaniljeis grunnoppskrift – Copyright Coquere

Vaniljeis er uten tvil en tidløs favoritt som appellerer til de fleste ganer, her servert med toffeesaus

 

Vaniljeis grunnoppskrift

Vaniljeis er uten tvil en tidløs favoritt som appellerer til de fleste ganer. Med sin delikate og kremete smak er den en allsidig følgesvenn som komplementerer en rekke ulike desserter og fruktige godbiter. Enten det er på toppen av en saftig kake, ved siden av ferske bær eller som en egenstående søtsak, tilfører vaniljeis en forfriskende og velsmakende dimensjon til enhver matopplevelse. Det er ikke uten grunn at vaniljeis er kjent som den klassiske grunnoppskriften for hjemmelaget is. Den myke og balanserte smaken av vanilje fungerer som et blankt lerret som lar andre smakstilsetninger skinne. Ved å tilsette ingredienser som sjokoladebiter, karamellsaus eller bær i vaniljeisblandingen, kan du skape en rekke unike og spennende smakskombinasjoner som vil glede smaksløkene dine. En av fordelene med vaniljeis er dens allsidighet. Uansett om du foretrekker en enkel og ren vaniljesmak eller ønsker å eksperimentere med ulike tilsetninger, vil denne klassikeren alltid levere en deilig og tilfredsstillende opplevelse. Enten du serverer den på en festlig anledning eller koser deg hjemme, er vaniljeis en uunnværlig del av dessertrepertoaret som vil glede både unge og gamle.

 

Ingredienser:

4,5 dl kremfløte/melk 50/50
4 eggeplommer – bruk gode Her gjelder både smak og farge
100 g sukker
1 vaniljestang/ 3 ts ekte vaniljesukker fra f.eks. Jacobs utvalgte

Gir: ca. en drøy liter ferdig is

 

Vaniljeis fremgangsmåte
  1. I en kjele, ha fløte/melk, sukker og vaniljestang/vaniljesukker.
  2. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Tilsett både frøene og den tomme vaniljestangen i kjelen.
  3. Kok opp blandingen og sett den deretter til side for å kjøle ned til omtrent finger-temperatur. Fjern selve vaniljestangen.
  4. Pisk eggeplommene til en luftig eggedosis. (eggeplommer blir ikke som en vanlig eggedosis med hele egg) Det er strengt tatt ikke helt nødvendig, det holder å blande dem godt sammen.
  5. Hell eggedosisen i kjelen med fløte/melkeblandingen og bland godt. Varm opp blandingen over medium varme til kremen begynner å tykne, omtrent som en vaniljesaus. Pass på at det ikke koker! (Hvis du vil være ekstra nøye, kan du bruke et digitalt termometer og holde temperaturen under 80°C).
  6. Sett kjelen i kaldt vann, for eksempel i oppvaskkummen, og rør til blandingen er helt avkjølt.
  7. Hell deretter blandingen i en ismaskin og la den kjøre i 45-60 minutter til den er ferdig. Hell iskremen over i en egnet beholder og sett den i fryseren. Hvis du ikke har en ismaskin, kan du helle blandingen i en bolle som raskt kan lede kulde, helst en metallbolle. Sett den i fryseren i 2 timer, og bruk deretter en miksmaster til å røre kraftig i blandingen. Gjenta denne prosessen hvert 30. minutt i 2 omganger for å forhindre iskrystallisering. La deretter iskremen fryse helt.

 

Ismaskin

En ismaskin gjør denne prosessen mye bedre og gir et bedre resultat. Du kan få rimelige ismaskiner med frysebolle. Dyrere maskiner som kjøler ned isen selv koster noen tusen kroner. Hvis du ikke ønsker å bruke ismaskin, følg fremgangsmåten over. Uansett vil du ende opp med en fantastisk iskrem.

 

Tips: Andre smakstilsetninger begrenses av fantasien. Det er bare å forsøke seg frem.

Vaniljeis serveres: Alene eller til kaker, bær o.l. Gjerne med hjemmelaget karamell- eller toffeesaus:
Karamellsaus
Toffeesaus  

Allergi: Bytt ut kremfløten og melken med laktosefri kremfløte og melk basert på kumelk. Da får du en laktosefri is som smaker nydelig. Det er ingen smaksforskjell med eller uten laktose. Du kan også bruke soya basert melkeprodukter. Høyt FODMAP grunnet laktosen – bytter du ut med laktosefri produkter basert på kumelk får du lavt innehold.


Les mer om iskremens historie og de forskjellige istyper: Iskrem

Pin It on Pinterest

Share This