Copyright Coquere

Vaniljeis grunnoppskrift – Copyright Coquere

Is – her servert med toffeesaus

 

Vaniljeis grunnoppskrift

Vaniljeis er en sikker vinner. Den passer til det meste; kaker, bær og frukt. Vaniljeis er også ofte grunnoppskriften for de fleste andre smakstilsetninger når du lager hjemmelaget is.

 

Ingredienser:

4,5 dl kremfløte/melk 50/50
4 eggeplommer – bruk gode egg – ikke firstprice. Her gjelder både smak og farge
100 g sukker
1 vaniljestang/ 3 ts ekte vaniljesukker fra f.eks. Jacobs utvalgte

Gir: ca. en drøy liter ferdig is

 

Vaniljeis fremgangsmåte:
  1. Ha fløte/melk i en kjele sammen med sukker og vaniljestangen/vaniljesukkeret.
  2. Vaniljestangen må splittes i 2 på langs og frøene skrapes ut. Ha disse i kjelen. Kok opp og sett til siden for å kjøle ned til omtrent finger temp. Ta ut selve vaniljestangen.
  3. Pisk eggeplommene til eggedosis. Dette er strengt tatt ikke helt nødvendig, det holder å mikse dem godt sammen.
  4. Hell eggedosisene opp i kjelen med fløte/melkeblandingen og bland godt. Varm opp på medium varme til kremen begynner å tykne, omtrent som en ordinær vaniljesaus. NB må ikke koke! (Ønsker du å være ekstra nøye bruk digitalt termometer, og sett på varsel på 80 C?).
  5. Sett kjelen i kaldt vann f.eks. i oppvaskkummen og rør til blandingen er helt kjølnet ned.
  6. Hell så blandingen over i en ismaskin, og la denne gå 45-60 min til den er ferdig. Hell over i passende form og sett i fryseren. Dersom du ikke har ismaskin, hell blandingen over i en bolle som transporterer kulde raskt. Helst en metallbolle. Sett i frysen i 2 timer og bruk en miksmaster til å røre kraftig om. Gjenta dette 2 ganger hv. 30 min. Dette får unngå iskrystallisering La den så fryse inn.

 

En ismaskin gjør denne jobben mye bedre, og du vil få et bedre resultat. Man kan få enkle ismaskiner billige med frysebolle. Dyrere maskiner som kjøler ned isen selv til koster noen tusenkroner. Ønsker du ikke dette, bruk fremgangsmåten over. Du vil uansett få en fantastisk is.

Tips: Andre smakstilsetninger begrenses av fantasien. Det er bare å forsøke seg frem.

Vaniljeis serveres: Alene eller til kaker, bær o.l. Gjerne med hjemmelaget : Karamellsaus  eller Toffeesaus  

Allergi: Bytt ut kremfløten og melken med laktosefri kremfløte og melk basert på kumelk. Da får du en laktosefri is som smaker nydelig. Det er ingen smaksforskjell med eller uten laktose da. Du kan også bruke soya basert melkeprodukter. Høyt FODMAP grunnet laktosen – bytter du ut med laktosefri produkter basert på kumelk får du lavt innehold.


Les mer om iskremens historie og de forskjellige istyper: Iskrem

Pin It on Pinterest

Share This