Copyright Coquere

Copyright Coquere

Utradisjonell lapskaus smaker nydelig med flatbrød

Lapskaus er tradisjonsrik, mettende og godt. Hvorfor ikke prøve en liten vri med litt utradisjonelle krydder. Da får du denne litt annerledes utradisjonell lapskaus med mer eksotiske smaker. Her har du middag til 4-6- personer.


Ingredienser:

1,2-1,4 kg bog, høyrygg e.l. benfritt storfekjøtt
150 g bacon
1/4 kinesisk hvitløk (evt 3 vanlige fedd)
1 stor purreløk
1 kålrot på (7-800 g)
1/2 sellerirot
3-4 gulrøtter
1 kg poteter (melne)
1/2 liter hønsekraft (evt. buljong)

 

Krydder

1-2 krm kajennepepper
1 ts rød chiliflak
1 ss løkflak
2 ts merian (tørket)
1 ts timian (tørket)
Salt/pepper

 

Fremgangsmåte:

Start med å skjær kjøttet i passende terninger. Ha det så over i en gryte og fyll over med kaldt vann til det er godt dekket. Kok opp og la det koke i 3-4 minutter. Hell ut alt kjøttet over i et dørslag/sil e.l., og skyll godt med kaldt vann. (Dette gjør at du får en mye klarere lapskaus uten at du mister smak). Ha det så tilbake i kjelen. Fyll på med vann og hønsekraft til det dekker kjøttet med en 1-2 cm. Kok opp og la det nå små simre i en 30 minutters tid.

Skrell potetene og skjær dem i terninger. Renskjær selleriroten, og kålroten. Del også de opp i terninger. Ha dem i gryten. Løkflakene har du i en morter til du får et fint pulver, ha dette og det andre krydderet i gryten. Unntatt salt og pepper. Det smaker du til med på slutten. Hakk hvitløken fint eller mos den i en morter, ha også denne opp i gryten. La så lapskausen koke ytterligere 20-30 minutter. Når poteten er blitt ganske mør, tar du en potetmoser e.l. og i det en hjørnet av gryten, moser du litt av potetene. Dette vil jevne den slik at den tykner.

Skjær bacon i passende små biter, og fres dem lett i en stekepanne før du har dem i lapskausen. Skrell nå gulrøttene og kutt dem i skiver. Rens purren og kutt denne opp i skiver. Ha først i bacon og gulrøttene, vent en 5-6 minutters, tid før du har i purren. La det hele koke 2-3 minutter til. Smak til med salt og pepper.

 

Serveres: Med flatbrød eller bare som den er. Dryss gjerne litt ferske urter over som persille e.l. 

Allergi: Både gluten- og laktosefri.d eller bare som den er. Dryss gjerne litt ferske urter over som persille e.l. FODMAP: Det er bare purrens hvite del og hvitløk som har høyt innehold. Bruk kun den grønne delen av purren og utelatt hvitløken for et lavt innehold. 

Pin It on Pinterest

Share This