Tyrkisk grønnsaksgrateng – Copyright Coquere

Enkel å lage, og kan lett tilpasses de fleste dietter

 

Tyrkisk grønnsaksgrateng

Tyrkisk grønnsaksgrateng er en helt vegetarisk rett. Den er enkel å lage, og kan lett tilpasses de fleste dietter. I tillegg er det en flott måte å få i seg de fem anbefalte frukt og grønt om dagen. Noe som betyr at man skal spise 500 gram med grønnsaker eller frukt. Du vil raskt ha fylt hele dagsbehovet bare med denne retten. Vegetarretter gir en lettere metthetsfølelse, og er sunt. Mye grønnsaker hører til middelhavsdietten, men er generelt også et kjennetegn ved blå sone dietter. Blå sone er noen geografiske områder i verden, i tillegg til syvende-dags adventister, der man har et kosthold med en del likhetstrekk. Det har vist seg at mennesker, som lever etter denne dietten er de lengstlevende mennesker i verden.  Samtidig som de har få av tradisjonelle helseutfordringer man ellers ser i den vestlige delen av verden. Se mer om denne dietten og områder i link nederst.

 

Ingredienser

½ liten hodekål
2-3 poteter
2 gulerøtter
1 liten purreløk
3 ss hakket fersk persille

4 egg
2 ts bakepulver
2 ts malt pepper
2 ts salt
40 ml olivenolje
60 ml melk
120 g speltmel

 

Gratinering

125-150 g ost
Valmuefrø
Sesamfrø

 

 

Fremgangsmåte
  1. Snitt kålen i fine remser.
  2. Riv poteter, gulrøtter og ha alt over i en stor bolle.
  3. Finkutt purreløken, bland i de andre grønnsakene.
  4. Finkutt persillen, og ha den i grønnsakene.
  5. Vend alle grønnsakene godt sammen.
  6. Ha egg, melk, olje og krydder i en annen bolle.
  7. Visp alt lett sammen. Ha i siktet mel og bakepulver.
  8. Miks alt godt sammen til du får noe som ligner på en pannekakerøre.
  9. Hell røren over grønnsakene og bland alt godt sammen.
  10. Fordel nå blandingen utover en passende stor og smurt ildfast form. Grønnsaksgratengen bakes i to omganger.

 

 

Stekes: Forvarmet ovn 180 °C i ca. 25 minutter. Ta deretter formen ut av ovn. Dryss over revet ost, valmuefrø og sesamfrø. Stek så på nytt i ca. 15 minutter.

 

Servering: La den stå en 5 min og server den så varm.

Allergi: Gluten og laktose. Gjøres enkelt gluten og laktosefri ved å benytte glutenfritt mel, og laktosefri melk. Høyt FODMAP grunnet melk og hvit del av purreløken. Bytt derfor ut til laktosefri melk og benytt kun den grønne delen av purren, og du får en rett med lavt FODMAP.


Hva betyr egentlig å lage en grateng som kokkemetode (engelsk tekst): Gratin
Hva og hvor finnes blå sone diettene (engelsk tekst): Blue zone
Hva og hvor finnes blå sone diettene, en mer omfattende omtale, på de offisielle sider til blue zone. (engelsk tekst): Blue zone

 

Pin It on Pinterest

Share This