Copyright Coquere

Treacle tart – Copyright Coquere

Treacle tart erkebritisk pai

Treacle tart

Treacle tart er en erkebritisk dessert pai, som de fleste engelsmenn har en forhold til fra barndommen. Harry Potter fan har sikkert fått med seg at treacle tart er Harry Potters favoritt dessert, og den blir servert ofte på Hogwart. Treacle tart ble kåret til den nest beste paien i 2012 etter pecan pai. Det finnes ingen veldig god oversettelse på norsk, men sirupspai er sannsynligvis det best dekkende. Det er m.a.o. en svært søt pai, men fordi den inneholder sitron veier det opp for en del av sødmen.

 

Ingredienser

Pai bunn standard oppskrift x 1,5 med egg kontra vann. Se egen oppskrift: Paideig

Fyll

450 g lysebrun sirup
150 g mandelmel
Zest av 2 sitroner (zest er kun den gule delen av skallet)
Saft av 1 sitron  (kan sløyfes om du synes den blir for frisk, men kaken er svært søt)
25 g smør
3 ss kremfløte
1 egg

 

Fremgangsmåte
  1. Start med å lage butterdeigen. Når butterdeigen har hvilt kaldt i 30 minutter, kjevler du den ut, og trykker den ut i formen. Prikk formen, og sett den i frysen i minst 45 minutter. Dette gjør at formen holder seg mye bedre under steking. Kle siden med aluminiumsfolie, og forstek paiskallet i 20 minutter på 200 °C til den blir lett gyllen. Ta det ut av ovnen.
  2. Mens paien steker har du sirup opp i en tykkbunnet kjele. Sett kjelen på middels varme og rør til sirupen løser seg opp. NB! Den skal ikke koke. Trekk kjelen til side.
  3. Ha opp i smør, mandelmel og rør rundt til smøret er smeltet og mandelmelet er godt blandet.
  4. Ha i kremfløte, sitronzest og saft. Rør godt rundt.
  5. Pisk egget i en liten bolle og rør også det inn i blandingen. Pass på at paibunnen står støtt på den stekerillen du bruker.
  6. Fyll opp med sirupblandingen til kanten av bunnen.

 

Steks: 200 °C i 25-30 minutter. La stå til den blir kald eller lummen.

Serveres: God både kald og lummen, men et must til denne kaken er å servere med vaniljeis.

Allergi: Ikke glutenfri om du ikke lager glutenfri paibunn. Mandelmel er glutenfritt. Laktosefri – det er så lite laktose i 3 ss kremfløte at det tåler de fleste. Høyt FODMAP skyldes hvetemel og mandelmel. Dersom du bytter ut hvetemelet med speltmel, og mandelmel med brødsmuler fra glutenfritt mel får du et lav FODMAP innehold.

Pin It on Pinterest

Share This