Copyright Coquere

Copyright Coquere

Torskefilet med skalldyrsaus

Torskefilet med skalldyrsaus på en seng av mos er en eksklusiv rett. Den er ikke så komplisert, men hele rettens suksess ligger i den fyldige og kraftige sausen. Torskefilet med skalldyrsaus er i utgangspunktet ikke så dyr rett. Du kan likevel gjøre den mer eksklusiv ved å benytte dyrere fisk som sjøtunge eller kveite, samt pynte med hummerklør. Det er opp til deg, uansett om du bruker dyrere, eller billigere fisk, så vil dette være en rett som slår an. Her har du til 4 personer.

 

Ingredienser:

800 g torskefilet e.l. annen fast hvit fisk (200 g pr. person)
1,5 dl rosevin (tørr)
2-2,5 dl fiskekraft (eller ferdig utblandet fiskefond/buljong)
2 ss smør

 

Saus
1 sjalottløk
rekeskall fra 200 g reker
3 ss tomatpuré
¾ – 1 krm kajennepepper
1 ts paprikakrydder malt
1 dl vann
2 dl rosevin (tørr)
3 dl kremfløte
1,5 – 2 dl kraft fra fisken
Salt
1 ts arrowrot
Litt nøytral olje

 

Garnityr
Reker
Krepsehaler
Dill/gressløk

 

Fremgangsmåte:

Start med forberedelse av sausen.

  1. Pill rekene og ta vare på skallet, men ikke hodet. Sett de pillede rekene til siden så lenge. Disse bruker du som garnityr.
  2. Finhakk løken. Ha litt olje i en kjele og sett på medium varme før du har i rekeskallene. Rør disse litt raskt rundt. Ha i løken og fres den blank.
  3. Ha nå i tomatpuréen, paprikakrydder og kajennepepperet. Bland alt godt sammen før du har i vin og vann. Kok opp og la det hele småkoke en 3-4 minutter.
  4. Sett til siden litt slik at temperaturen faller. Sil alt over i en annen kjele.
  5. Ha fløten og visp godt sammen. Gi det hele et lite oppkok og trekk kjelen til side. Når fisken er ferdig har du i kraft fra fisken. Visp godt og gi den et oppkok.  Ha gjerne i litt arrowrot for å tykne den litt, samt at du du da gir sausen et blankere utseende. Smak til med salt helt mot slutten.
  6. Smør en ildfast form med smør. Del fisken opp i passende porsjonsstykker. Salt og pepre fiskestykkene på begge sider. Legg fisken med litt mellomrom rundt i den ildfaste formen. Han i noen smørklatter. Hell nå i vinen og fiskekraften til væsken står ca. ½ veis opp på fisken. Dekk til formen med aluminiumsfolie.

 

Stekes: I ovn på 225 C i ca. 20 minutter. Inntil fisken er fast, men gjennomdampet. Ta fisken ut og la den stå og holde seg varm under aluminiumsfolien. Bruk nå 1,5-2 dl av kraften i sausen.

 

Serveres: Med potetmos. Legg fisken opp på mosen og hell litt saus på fisken, men mest rundt. Pynt med reker og urter.

 

Allergi: Glutenfri. Laktosefri om du benytter laktosefri kremfløte. Høyt FODMAP skyldes løken. Denne kan man utelate for et lavt innhold.

Pin It on Pinterest

Share This