Copyright Coquere

Torsk på blomkålmos – Copyright Coquere

Det er lite kalorier i både torsk og blomkål. Både en smakfull og sunn rett

 

Torsk på blomkålmos

Torsk på blomkålmos er en sunn og mettende rett. Det er lite kalorier i både torsk og blomkål. Så derfor er torsk på blomkålmos en rett for deg som ønsker å redusere vekten, eller bare ønsker et sunnere valg. Du kan i tillegg bruke kalkunbacon for en enda magrere versjon. Her har du fine kontraster og masse smak. Oppskriften er beregnet på to personer og gir ca 600 Kcal pr. person.

 

Ingredienser:

100 g sellerirot
600 g blomkål
200 g grønne erter
2 skiver bacon (på svin eller kalkun)
300 – 400 g torskeloin (150 – 200 g pr. pers.)
75 g smør til blomkålmosen
ca. 2 dl melk
Litt sitronsaft (kan sløyfes)
2 ts agavesirup, lønnesirup eller vanlig lys sirup
0,5 – 1 dl av kokekraften fra selleriroten

Salt
Pepper
Smør til steking

 

 

Fremgangsmåte: Torsk på blomkålmos

 

Blomkålmos
  1. Start med å skrelle og skjære selleriroten i små terninger. Ha disse over i en liten kjele med litt vann og evt. også litt sitronsaft. Sitronsaften har to funksjoner den bleker selleriroten og samtidig sørger den for at den ikke misfarges, om det ikke skulle være helt dekket av vann. La den i så fall stå en 30 – 60 minutter.
  2. Hell ut alt vannet og fyll på med like deler vann og melk. Kok opp og la det småkoke til selleriroten er mør. Sil av kraften over i en bolle, eller et litermål. Sett alt til side mens du lager ferdig bacon og blomkål.
  3. Del så blomkålen opp i noenlunde like store biter. Ha den over i en passende stor kjele og dekk blomkålen med vann. Kok opp og la den småkoke til den blir mør. Sil av alt vannet og ha selleriroten over i blomkålen. Bruk en potetmoser og stamp til du får en fin mos. Ønsker du en enda finere mos kan du f.eks. bruke en stavmikser på halvparten av blomkålmosen.
  4. Ha smøret i blomkålen og rør det godt rundt til det er smeltet og godt blandet inn. Ha så i litt av kokekraften fra selleriroten til du får en passende konsistens. Den skal ikke være for tørr eller så bløt at den blir rennende. Smak til med salt og pepper. Sett til side på en plate med svak varme slik at den holder seg varm. Rør av og til.

 

Resten av retten
  1. Del opp baconet i små terninger. Stek det sprøtt og helle det over på tørkepapir slik at fettet renner av. Sett til side inntil du skal servere.
  2. Ha erter i en kjele med vann og litt salt.
  3. Gjør klar fisken ved å legge den utover et brett. Tørk godt av med papirtørk. Salt og pepre fisken på begge sider.  NB! Fisken bør ha ca. romtemperatur når du starter med å steke.
  4. Stek fisken på medium varme i rikelig med smør. Snu den to ganger slik at du ender opp med samme side som du la den ned på. Det holder å steke en 4-5 minutter. Ha hele tiden det varme stekesmøret over fisken mens du steker. Trekk fisken til side mens ertene så når kokepunktet. Hell av kokevannet til erten, ha i en liten smørklatt slik at ertene blir blanke.

 

Torsk på blomkålmos serveres:

Dekk opp ved først å ha en passende porsjon blomkålmos på tallerken. Legg så fisken oppe på mosen. Hell over litt av stekesmøret fra fisken. Dryss over bacon og erter. Avslutt med å drisle en liten teskje med sirup over baconet. Server umiddelbart.

 

Allergi: Glutenfri. Laktosefri om du benytter laktosefri melk i sellerirotkraften. Høyt FODMAP. Dette skyldes både ertene og blomkålen. Så du kan ikke lage denne retten med lavt innehold. Da må du i så fall bytte ut blomkålen med potetmos og erter med f.eks. grønne bønner. Da vil du få en helt annen rett, men som også er god. I tillegg må du benytte laktosefri melk.


Les mer om grønnsakenses hvite dronning – blomkålen. Hvofor kalles den det: Blomkål

Her har du et forslag til en annen nydelig rett med blomkål: Blomkål med ostesaus

Pin It on Pinterest

Share This