Toffee langpannekake – Copyright Coquere

Kaken skal ha en seigkonsisent og er svært avhengighetsskapende, men samtidig enkel å bake med få ingredienser

 

Toffee langpannekake

Toffee langpannekake, også kjent som Butterscotch bars, er en velkjent og populær kake i USA, men mindre kjent i Skandinavia. Butterscotch ble tilsynelatende først produsert midt på 1800-tallet i Yorkshire, England. Tradisjonen med å tilsette melasse rørt inn i smør strekker seg imidlertid hundrevis av år tilbake. Godteriet ble opprinnelig laget under navnet smørkaramell. Det er mer usikkert når man begynte å lage Butterscotch kaker med og uten Butterscotch-krem. Denne oppskriften er uten krem, og kaken minner om brownies, men med en toffee- og karmellaktig smak. Kaken skal ha en seigkonsisent og er svært avhengighetsskapende, men samtidig enkel å bake med få ingredienser. Mange oppskrifter anbefaler bruk av glukosesirup, men vanlig sirup fungerer også godt og bidrar til kakens seige konsistens. Den bakes i en form på 20 x 30 cm og gir 25-30 stykker, avhengig av hvor store du kutter dem. Kaken holder seg godt i en kakeboks i kjøleskapet i opptil en uke og kan også fryses ned.

 

Ingredienser

450 g demerarasukker
250 g smør
3 egg
5 ss glukose/lys sirup
3 ts vaniljesukker
375 g fint speltmel/hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts salt

Evt. nøtter 80-90 g (f.eks. valnøtter eller peanøtter)

 

Fremgangsmåte
  1. Romtemperer eggene.
  2. Smelt smør og demerarasukker i en kjele.
  3. Kok opp og la det småkoke i 3-4 minutter mens du rører kontinuerlig.
  4. Sett blandingen til side og hell den over i en stor bolle, som kan romme alle ingrediensene.
  5. Bland alle de tørre ingrediensene i en egen bolle og rør godt sammen.
  6. Når sukker- og smørblandingen har kjølt seg ned til omtrent 50-55 °C, bruk en elektrisk mikser for å mikse grundig.
  7. Tilsett sirupen.
  8. Tilsett deretter ett egg om gangen mens du mikser, til alt er godt inkorporert og blandingen blir mer luftig.
  9. Sikt inn de tørre ingrediensene og bland til en jevn deig. Ønsker du, kan du grovhakke nøtter eller peanøtter og blande disse inn.
  10. Hell deigen i en form på ca. 20 x 30 cm – enten en non-stick form eller en form dekket med bakepapir. Sørg for at deigen er jevnt fordelt i formen. NB! Mye sukker som karamelliseres kan føre til at kake fester seg til formen, så ville brukt bakepapir i bunn på en non-stick panne uansett.

 

Stekes: På nederste rille i en forvarmet ovn på 180 °C i 30-35 minutter. Steketiden avhenger av din ovn og formens størrelse. Stek ikke for lenge; kaken skal være seig og saftig. En bakepinne skal komme tørr ut. For lang steketid kan resultere i en tørr kake. La kaken kjøle seg helt ned før du deler den opp i barer eller stykker. Kaken holder seg godt i noen dager i en lufttett boks og kan fryses ned.

 

Serveres: Når du ønsker å unne deg noe godt til kaffe, melk eller alene.

Allergi: Inneholder gluten. Gjøres glutenfri ved å bruke glutenfritt mel. Kaken inneholder mye væske, så det egner seg godt til glutenfri baking. Laktoseinnholdet er lavt, hovedsakelig fra smør, og tåles vanligvis godt. Ved ekstrem laktoseintoleranse, bruk laktosefritt smør. Ved bruk av hvetemel er kaken høy i FODMAP, men ved bruk av glutenfritt eller speltmel vil FODMAP-innholdet være lavt til middels.

NB! Dersom du bruker nøtter vær oppmerksom på at mange har nøtteallergi, og at dette er en av de mest alvorlig allergier å ha. Det er verdt å merke seg at peanøtter er en belgfrukt, så de med nøtteallergi tåler ofte den. En av de vanligste allergier er likevel peanøtt allergi. Gjør det derfor til en regel å informere om du har hatt i dette.


Les om opprinnelsen til Butterscotch karameller (engelsk tekst): Butterscotch karameller

Les om de forskjellig type sukker, demerara sukker i denne oppskriften er en av flere typer: Sukker

Les en noe mer omfattende klassifisering av typer sukker (engelsk tekst): Sugar types

Les spesifikt om allergi mot peanøtter, og se flere linker i forhold til nøtteallergi og matallergier generelt: Peanøttallergi

Pin It on Pinterest

Share This