Copyright Coquere

Tiramisu espresso – Copyright Coquere

Tiramisu espresso i kaffekopp

 

Tiramisu espresso

Tiramisu espresso er Italias nasjonale dessert, og det finnes mange varianter. Opprinnelsen diskuteres, men i originalen var det verken fløte eller alkohol. Tiramisu betyr trekk meg opp, og skal henvise til den oppkvikkende effekten man får av kaffe og sukker. Her har du mitt forslag, og personlig synes jeg det gir desserten et lite løfte om man har i kremfløte. Alkohol kan man fint utelate, og da blir dessert også mer barnevennlig. Her fra 4-6 personer avhengig av porsjonsstørrelsen.

 

Ingredienser:

3 eggeplommer (4 om du har små egg)
100 g sukker
250 g mascarponeost (alternativt kan du bruke annen kremost naturell)
3 egghviter (4 om det er små egg)
1 krm salt
1 ts vaniljesukker
1 dl kremfløte (kan sløyfes)
ca 20 stk fingerkjeks (savoiardikjeks eller ladyfingers er også navn som brukes)
2-3 dl espressokaffe eller svært strek vanlig kaffe
3 ss amaretto likør, marsala, konjakk e.l. (alkoholen kan man fint sløyfe)

 

Kakaopulver
Evt bær

 

Tiramisu fremgangsmåte:
  1. Ha eggeplommer, vaniljesukker og sukker i en bolle og visp luftig til eggedosis.
  2. Tilsett mascarponen og arbeid dette inn til du får en fin og glatt røre.
  3. Ha nå eggehvitene i en ren bolle med salt, og pisk dette stivt. (Salt hjelper til slik at du får pisket egghviten raskere og fastere. Det samme gjør det om du også bruker en metallbolle). Vend så eggehvitene inn i ostekremen med en slikkepott.
  4. Visp nå også vanlig kremfløte til du får en luftig og forholdsvis fast krem. Bland også denne inn i ostekremen. Forsøk å unngå at du slår luften ut av både eggehviten og kremfløten.
  5. Ha kaffen og eventuell amaretto eller annen alkoholholdig drikke i en liten flat bolle.

 

Tiramisu montering
  1. Ha enten passende porsjonsformer eller en stor form klar.
  2. Start å legge et lag med krem, dypp fingerkjeksen raskt i kaffeblandingen og legg disse så fint og tett du kan utover kremlaget. (Personlig bruker jeg heller en bakepensel og pensler kjeksen med kaffe. Da blir den ikke så bløt.)
  3. Gjenta prosessen så langt du kan og har krem. Du skal uansett avslutte med krem på toppen.
  4. Sett tiramisuen kaldt i minst en time.

 

Tiramisu serveres: Når tiramisuen er klar til servering drysser du et fint lag med kakao på toppen. Pynt gjerne med litt bær eller lignende. God med sterk kaffe til.

Allergi: Fingerkjeks er ikke glutenfrie, men man kan som et alternativ lage glutenfritt sukkerbrød. Ønsker man kjekskonsistens på den skjærer man bare ut passende størrelser, og ettersteker enda en gang på litt lavere temperatur til sukkerbrød fingrene blir kjeksaktig.

Mascarpone, eller annen ferskost inneholder mye laktose. Alternativt kan du bruke Tofutti creamy smooth, fås kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker. I tillegg må du selvfølgelig bruke laktosefri kremfløte. Høyt FODMAP, som skyldes hvetemel i fingerkjeksen og laktosen. Glutenfri og laktosefri variant hvor laktosen ikke er basert på soya gir lavt FODMAP.


Les mer om historien, og opprinnelsen til den berømte desserten tiramisu (engelsk tekst): Tiramisu

Pin It on Pinterest

Share This