Copyright Coquere

Terteskjell med fyll – Copyright Coquere

Terteskjell med fyll skikkelig retrorett.

Terteskjell med fyll

Terteskjell med fyll er back to the 80`s, og en skikkelig retrorett. Terteskjell med fyll er barndomsminner for meg, særlig når min mor hadde bursdag. Her har jeg laget den skikkelig åttitalls, ved t.o.m å bruke frossen grønnsaksblanding. Det behøver du selvfølgelig ikke, men det sparer tid, og det var slik min mor lagde den. Synes det smaker utrolig godt nå som da. Veldig enkel og forholdsvis raskt å lage også.  Her har du nok fyll til middag for 3-4 personer.

 

Ingredienser:

200 g god fiskepudding
400 g torskefilet (du kan også bare benytte fiskepudding om du ønsker)
200 – 250 g blandede grønnsaker (erter, gulrøtter o.l., frossen blanding går fint)
3-4 ss lakereker av god kvalitet
1 dl lakekraft fra rekene
9 dl melk
75 g smør
6 ss speltmel/hvetemel, eller glutenfritt mel
Salt/pepper

Garnityr
Ferske reker til pynt
Dill

2-3 terteskjell pr. person til middag
½-1 terteskjell pr. person til forrett

 

Fremgangsmåte: Terteskjell med fyll
  1. Start med å kutt opp fiskepuddingen i små terninger av 0,5×0,5 cm.
  2. Kutt så opp torsken, også den i små terninger av 1×1 cm. Små terninger gir en bedre konsistens i terteskjellene, i tillegg så gjennomkokes fisken raskt.
  3. Kutt opp evt. grønnsaker som er litt store eller benytt en frossen ferdigblanding. Ha grønnsakene i en kjele med lettsaltet vann, kok opp. La grønnsaken koke til de er al dente. Hell grønnsakene av i et dørslag og sett til side.
  4. Nå starter du på sausen, som i grunn ikke er noe annet en bechamel/hvitsaus. Du må benytte en kjele som rommer alle ingrediensene. Smelt smør og ha i melet. Rør dette godt ut, slik at du ikke har klumper.
  5. Spe nå med melken, samtidig som du hele tiden visper jevnt. Ha også i laken fra rekene.
  6. Kok opp. Pass på at du hele tiden visper, slik at sausen ikke brenner seg i bunn. Bruk ikke noe mer enn middels varme på kjelen selv om det gjør at det tar lengre tid. Reduser temperaturen og la sausen småkoke i en 3-4 minutter, slik at råmel smaken forsvinner.
  7. Smak så til med salt og pepper.
  8. Ha i fisken og øk temperaturen til middels varme igjen. Ha nå i fiskepuddingen og grønnsakene. Rør hele tiden forsiktig med en slev, slik at det ikke brenner seg i bunn.  La temperaturen stige litt, men ikke så det koker på nytt.
  9. Trekk så kjelen til side og ha i rekene.

 

Stekes: Sett terteskjellene i stekeovn på 125˚C i en 5-6 minutter.

 

Terteskjell med fyll serveres: Ha fyll i de varme terteskjellene. Pynt med ferske reker og dryss over litt dill.

Allergi: Glutenfri, om du benytter glutenfritt mel. Laktosefri om du benytter laktosefri melk. Høyt FODMAP om du ikke benytter laktosefri melk. FODMAP er også avhengig av type grønnsaker. Det er lavt FODMAP i gulrøtter, grønne bønner, squash.


Se flere fisk. og skalldyroppskrifter her på Coquere: Fisk & skalldyr

Hvit fisk og torsk er den mest vanlige å bruke i denne retten. Les mer om torsk her: Torsk

Pin It on Pinterest

Share This