Terrine med kylling
Terrine passer både som forrett og til middag

Terrine med kjøtt og kylling

Terrine kommer fra det franske kjøkken, som mye annet innen kokkekunsten. Det er et bakverk fylt med grovmalt eller hakket fyll. Den er derfor i slekt med paté, men som har mye mer finmalt fyll. Det kan enten være kjøtt eller annen fyll. Den stekes i en form, serveres ofte kald, men smaker utmerket helt nybakt. Terrine med kjøtt og kylling er mitt forslag til fyll, men du kan variere så mye du vil etter egen fantasi. Litt avansert. Hovedrett til 4, og ca 8 forretter.


Ingredienser

400 g kyllingfilet
Ca. 500 g ferdig kokt kjøtt fra svineknoke
Litt tørket brødsmuler
1/2 dl. fløte
Ca. 1/2 dl hønsebuljong
3 egg
1 hakket rødløk
3 ss med en blanding av fin hakket sopp (shitakesopp, kantarell og sjampinjong)
1 ts salt
1 ts pepper (nykvernet/eller knuse i morter)
2 ss hakket kruspersille
2-3 ts gelatinpulver

 

Marinade

2 cl konjakk/whisky
2 fedd knust hvitløk
0,5 ts salt
0,5 dl nøytral olje
1 cl madeira/vann

Butterdeig 2 porsjoner – se egen oppskrift: Butterdeig


Fremgangsmåte
  1. Start med å lage marinaden.
  2. Skjær og hakk opp kyllingen til under 0,5 cm terninger, som legges i marinaden i minst 1 time.
  3. Deretter lager du butterdeigen, mens den står i kjøleskapet lager du resten. (Du må først ha kokt svineknoken, og karvet ut kjøttet.)
  4. Lag så en grovmalt farse av svinekjøttet ved å hakke den med en kniv. Du kan kjøre den i en foodprosessor, men da er det stor mulighet for at den blir så finmalt at det blir mer paté, enn terrine. Har du kjøttkvern så kan du bruke denne, men da vil du også kunne få en litt for finmalt farse. Bland nå sammen alle ingrediensene også kyllingmarinaden til en farsedeig.
  5. Ønsker du kun å servere retten varm, kan du droppe gelatinpulveret, da må du til gjengjeld redusere væskemengden med ca. 1/2 dl væskemengde.

Forenkling: Du kan istedenfor å hakke kylling og koke svineknoke bruke ferdig kjøttdeig. Bruk da 400 gram kyllingkjøttdeig og 500 gram kjøttdeig av svin eller annen kjøttdeig. Bland alt sammen, også marinaden som væske tilførsel, kutt ned 1/2 dl væskemengde.

Montering og steking
  1. Kle en passende form med butterdeigen ca. 2-3 mm tykk.
  2. Forstek formen i 10 min.
  3. Fyll formen med farsedeigen, og klapp den godt ned i formen for å unngå luftlommer.
  4. Til lokk bruker du ca 1/3 av butterdeigen. Skjær så noen små hull i lokket

 

Stekes: Sett formen i ovnen på 175 C i ca. 75-85 min. Legg evt. over bakepapir mot slutten av steketiden for å unngå at lokket blir for hardt stekt.

Serveres:  2 alternative måter; Den kan serveres kald, skåret i 1,5 cm tykke skiver, sammen med rømme og sylteagurker. Da egner retten seg som en forrett. Eller du kan servere den varm på samme måte som en pai, sammen med en frisk salat.

Allergi: Ikke glutenfri. Gjøres glutenfri ved å bruke glutenfritt brødsmuler og mel når butterdeigen lages. Kan gjøres laktosefri ved å bruke laktosefrie kremfløte/matfløte. 


Hva er terrine. Les mer (engelsk tekst): Terrine

Pin It on Pinterest

Share This