Sylviakake – Copyright Coquere

Sylviakake smaker saftig og nydelig

Sylviakake

Sylviakake er en klassisk svensk kake. Jeg smakte den første gang under et hotell opphold i Sverige. Jeg falt umiddelbart for den saftige kaken, med den nydelige smørkremtoppingen. Dette er en forholdsvis enkel og rask kake å bake. Den skal tradisjonelt toppes med kokos, men har sett annen kakestrøssel. Jeg synes kokos passer best, men det er en smakssak. Sylviakake egne seg for frysing. Dobler du kakebunn oppskriften, så kan du bruke en stor langpanne. Det burde være tilstrekkelig med 1 ½ gang med fyll, men jo mer jo bedre for noen så du må gjerne doble mengde her også.

 

Ingredienser:

 

Kaken

3 egg (165 g)
3 dl sukker (300 g)
3 dl speltmel (180 g)
3 ts bakepulver
50 g smør (kan sløyfes, men da må du bruke alternativt 1 ½ dl vann)
1 dl kaldt vann

 

Fyll

3 eggeplommer
200 g smør (Ikke bruk margarin som det står i noen oppskrifter. Bruk skikkelig smør)
2 dl sukker
3 eller 4 ts ekte vaniljesukker
Kokos evt. annen kakestrøssel

 

Fremgangsmåte:

 

Kaken

Start med å lage kakedeigen.

 

Litt mer avansert med smør
 1. Smelt smøret først. La det stå ute inntil det har fått romtemperatur.
 2. Pisk egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Dette er en av de viktigste fasene. Du må derfor minst vispe i ti minutter på medium hastighet og til du får båndstadiet. (Dvs. eggedosisen er først ferdig, når du kan riste av eggedosis fra vispen, og denne da legger seg som et bånd oppå seg selv. Uten at den synker ned i restene av eggedosisen.)
 3. Bytt eventuelt til en større bolle. Det er enkelt med en typisk bakebolle, som da har en vid diameter og med lave kanter. Hell eggedosisen forsiktig i bollen. Sikt over ca. 1/3 av melet, og vend dette skånsomt inn slik at du ikke mister luftigheten. Ha bakepulver i melet før det siktes inn. Gjenta prosessen med resten av melet.
 4. Ta nå litt av røren over i en annen bollen. Bland inn det smeltede og avkjølte smøret. Bland godt sammen og hell blandingen forsiktig over tilbake, og vend dette inn. Hele tiden må du passe på å ikke slå ut luft.
 5. Til slutt vender du inn det kalde vannet.
 6. Hell deigen i en firkantet form på ca. 20×30 cm eller en sprinkelform på 24 cm. Du må evt. på forhånd ha kledd formen med bakepapir, dersom du ikke bruker non-stick.

 

Enklere variant

Følge forklaringen over inntil punkt 3. Hopp over punkt 4 og gå rett til punkt 5 med å vende inn det kalde vannet. Punkt 6 er det samme som over.

 

Stekes: Midt i ovn på forvarmet ovn 175 °C i ca. 20 minutter, eller til kaken er lett gylden og gjennomstekt. Bruk evt. en bakepinne. Når bakepinnen kommer tørr ut er kaken ferdig.

 

Fyll
 1. Smelt smøret i en tykkbunnet kjele.
 2. Ha i sukker, vaniljesukker og eggeplommene. Visp alt godt sammen.
 3. Kok opp under konstant røring eller visping. La alt små koke i 2-3 minutter under konstant røring.
 4. La krem stå å avkjøles til romtemperatur.
 5. Bre fyllet utover den avkjølte kaken og strø på kokos.

 

Tips
Jeg synes ofte det er praktisk å bruke en ballongvisp av metall, og vrir den varsomt rundt samtidig. Samtidig som jeg løfter deigen. Dette synes jeg gjør det lettere å beholde luften i eggedosisen. Andre bruker slikkepott. Bruk det du synes passer deg best. Det er resultatet som teller. Jeg bruker med denne typen kaken og Genoise å kle formen med bakepapir selv om jeg bruker non-stick. Det gjør at kaken ikke faller så mye sammen og du får et penere resultat

 

Forklaring til versjon med smør
Smeltet smør brukes opprinnelig ikke i denne kakebunnen. Dette er en bunn som ligner på sukkerbrød, men med mer mel og i tillegg vann. Genoise eller italiensk sukkerbrød har en mer elegant og fyldigere smak. Bruker du smeltet smør i denne kakedeigen er det samme prinsipp. Du vil derfor få en dypere og fyldigere smak enn med bare vann. Se for øvrig Genoise kakebunn her: Genoise kakebunn

 

Serveres: Avkjølt og nybakt. Holder seg fint i lukket boks til dagen etterpå. Kaken går fint å fryse.

 Allergi: Gluten. Sylviakake gjøres enkelt glutenfri ved å benytte glutenfritt mel. Det er litt laktose i smør. De fleste tåler såpass lite laktose. Ved svært ekstrem laktoseintoleranse kan du benytte laktosefritt smør. Lavt FODAMP dersom du benytter speltmel.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This