Svensk ostekake – Copyright Coquere

Servert lun eller lummen med pisket krem og et syltetøy du liker, smaker den helt himmelsk

 

Svensk ostekake

Det skandinaviske kjøkken har mange likheter. Mange av de samme matretter og bakst finner du i alle landene, selv om det er små variasjoner. Svensk ostekake derimot har jeg ikke funnet noe annet sted enn i Sverige. Den skiller seg ut ved at den i liten grad er en kake, og mer en type sufflé eller puddingaktig dessert.  Svensk ostekake er lett, luftig og passer således fint etter en tyngre middag. Den kan likevel serveres helt alene når man har lyst på noe søtt. Servert lun eller lummen med pisket krem og et syltetøy du liker, smaker den helt himmelsk. Her har du til 6 – 8 stk., avhengig av størrelse på porsjonsformene, og hvor store du ønsker å lage de. Du kan også bake hele ostekaken i en form, om du ønsker det.

 

Ingredienser

2 egg
0,5 dl sukker
1 dl finmalt skåldet mandel, eller kjøpt mandelmel
1-2 dråper bittermandelessens/eller 1 bittermandel
1 ½ ss speltmel eller glutenfritt mel
1,3 dl kremfløte
330 g fersk ost, nøytral smak som for eksempel Philadelphia e.l. eller egen laget ferskost. Se egen oppskrift: Ferskost

 

Svensk ostekake fremgangsmåte
  1. Smør 6- 8 små ovnsformer, eller en passende stor form.
  2. Visp egg og sukker luftig.
  3. Rør inn malte mandler, mel,  revet bittermandel eller mandelessens.
  4. Bland inn ferskosten og fløte, du kan med fordel røre disse inn separat i en egen bolle og så helle de over i de andre ingrediensene. Visp til en jevn røre.
  5. Dersom du bruker mindre porsjonsformer, så hell ca. 1 dl røre i hver form. Bruker du kun en stor form, heller du alt i formen.

 

Stekes: På 175 °C i ca. 30-40 minutter.

 

Svensk ostekake serveres:  Lun med pisket krem ​​og syltetøy

 

Allergi: Glutenfri om du bruker glutenfritt mel. Laktose. Du kan lage kaken laktosefri enten ved å lage din egne laktosefrie fersk ost, eller så må du benytte en kjøpt laktosefri ferskost. I tillegg må du bruke laktosefri kremfløte. Høyt FODMAP. Dette skyldes mandler og laktose. Dersom du bruker laktosefri ost, og fløte redusere du FODMAP. Det er da viktig notere seg at ferskost på soya har høyt FODMAP. Pga. mandler vil du ikke kunne få en lavt FODMAP innehold. Det kan likevel være tilstrekkelig med reduksjon, til at man tåler en liten porsjon svensk ostekake.


Les mer om bittermandler. Bittermandelessens eller bittermandelolje er ikke giftig: Bittermandel

Pin It on Pinterest

Share This