Copyright Coquere

Copyright Coquere


Sursøt saus til salt kjøtt

 

Sursøt saus er den tradisjonelle sausen til fersksuppe eller salt kjøtt. Både skikkelig retrorett, og saus. Noen ganger er det verdt å ta frem gamle retter og sauser fra barndommen. Denne retten kan man selvfølelig servere helt tradisjonelt, men forsøk sursøt saus også til kylling, svinefillet og annet kjøtt.

 

Ingredienser:

3 dl Kjøtt eller suppekraft
35 g smør
1 1/2 ss hvetemel
1 -1/2 ss 7 % eddik eller hvitvinseddik /eplecidereddik
Sukker
Salt/Pepper


Fremgangsmåte:

Kok kraft av grønnsaker og kjøtt (helst med ben, eller rent kjøtt og ben i tillegg) Ofte serverer man denne sausen til fersksuppe eller salt kjøtt. Da får man kraften med på kjøpet. Denne sausen passer likevel bra til andre retter også, Så lager du kraft, så pass på å frys ned, og bruke det til saus senere.

Smelt smør, og rør ut melet til det er en fin jevning uten klumper. Ha i kraften og kok opp. La det småkoke i en 4-5 minutter. Tilsett salt, pepper og smak til med litt eddik og sukker. Eddik og sukker avhenger av hvor søt eller sur du ønsker sausen. NB! Husk du kan alltid ta i mer, men aldri ta ut.

 

Jukse tipset: Denne sausen blir aller best med skikkelig kraft. Men ønsker du å jukse bruk 1/2 mengde kalve eller hønsebuljong til 0,5 dl vann. Ha i et par grovt oppdelte gulrøtter, litt purre evt. også litt sellerirot. La det hele småkoke en 4-5 minutter. Sil det hele av og du har en kraft som er «brukbar».


Serveres:
 Tradisjonelt samens med fersksuppe og saltkjøtt. Prøve den også til hvittkjøtt som kylling og svin.


Allergi:
 Laktosefri. Bytter du ut hvetemelet med glutenfritt mel, blir den også tilpasset de med glutenintoleranse.

Pin It on Pinterest

Share This