Surdeigsstarter – Copyright Coquere

 

Surdeigsstarter

Surdeigsstarter er naturlig gjær som du lager selv. Når du først har laget en starter kan du ha den i en evighet, så lenge du steller litt med den. Du må bare passe på å mate den jevnlig. Når du baker, passer du bare på å ha nok, slik at du alltid har igjen en del. Resten blir da basen for neste surdeigstarter. Du kan selvfølgelig også dele surdeigsstarteren med andre. Det var slik jeg fikk min første starter. Da måtte jeg bare mate den og passe på å ha mer igjen etter baking. Det er likevel lett å lage sin egen. Vær nøye med hygiene når du lager starteren. Du bør ikke koke glasset du skal ha starteren i, men det må være nøye vasket og skyllet for såpe. Du trenger et glass med lokk – et Norgesglass er perfekt.

 

Ingredienser:

100 g sammalt speltmel
1 dl rosinvann
Rosiner
400 g fint speltmel
Ca. 3,5 dl vann

 

Fremgangsmåte:

Dag 1: Ta en håndfull rosiner og legg de i bløt i 2 dl vann. La de stå ute på benken i ca. 1 time. Sil av vannet over i et litermål e.l. Ha nå 100 g sammalt spelt i et glass med lokk. Hell over ca 1 dl. rosinvann. Du skal ha en konsistens som er litt som en tynn grøt. La glasset stå fremme på benken i 24 timer. Ha lokket delvis på. Du må ikke lokke det helt, fordi starteren trenger luft for å komme i gang.

Dag 2: Ha i 100 g fint speltmel, og ca. 1 dl kaldt vann i en ny ren bolle. Ha i deigen fra dag 1, og rør om til du får en jevn grøtlignende røre. Dekk til bollen og la den stå ute på benken i nye 24 timer.

Dag 3: Tilsett nye 100 g med fint speltmel og ca. 1 dl kaldt vann. Rør godt om og dekk til på nytt. La starteren stå ute i nye 24 timer. Du vil nå se at den begynner å boble og i løpet av de 24 neste timene ca. doble seg i størrelse.

Dag 4: Del starter i to og kast den ene halvparten. Ha den andre delen av blandingen over i et passende stort glass med lokk. Tilsett 200 g fint speltmel og ca. 1,5 dl kaldt vann. Rør godt om. La den stå ute til den har doblet seg i størrelse. Du har nå en fin surdeigsstarter.

 

Stelling av surdeigsstarteren:

Du kan nå sette den kaldt i kjøleskapet. Du må da passe på å mate den jevnlig 1-2 ganger pr uke. Da har du i 3-4 ss mel og vann til du får en passende konsistens. Du kan også la den stå ute, da må du mate den oftere, ellers blir den fort for sur. Står den i kjøleskapet må du ta den ut minst 1 time før du baker. Kjøleskapet er i utgangspunktet for kaldt for starteren, men da slipper du å passe så mye på den.

 

Allergi: Gluten. Laktosefri. Lavt FODMAP


Les mer om surdeig: Surdeig

Les mer omfattende om surdeig (engelskspråklig): Sourdough

 

Pin It on Pinterest

Share This