Surdeigsbrød – Copyright Coquere

Surdeigsbrød er sunt, og brød bakt på denne måten har en god effekt på fordøyelsen. I dette brødet hadde jeg også i chia frø.

 

Surdeigsbrød

Surdeigsbrød er sunt, og brød bakt på denne måten har en god effekt på fordøyelsen. Surdeigsbrød tilfører også tarmen gode mikrober. I tillegg brytes en del stoffer ned, som påstås å være helsefremmende. Her har du to surdeigsbrød med forskjellig grovhetsgrad bakt med spelt. Spelt regnes som urmelet, har litt høyere innhold av fiber og vitaminer, enn f.eks. hvetemel. I tillegg tåles spelt bedre av personer med overfølsomhet for FODMAP. Surdeigsbrød skal også være lettere fordøyelig for de med overfølsomhet for FODMAP. NB! Med surdeigsbaking er det viktig at du er nøye med målene i oppskriften.

 

Ingredienser:
Alternativ 1

5 ss eller ca. 100 g surdeigsstarter
1,1 dl vann
1 ss salt (toppet)
940 g sammalt speltmel
390 g fint speltmel

 

Alternativ 2

5 ss eller ca. 100 g surdeigsstarter
1,1 dl vann
1 ss salt (toppet)
665 g sammalt speltmet
665 g fint speltmel

1-2 ss chia frø (kan utelates)

 

Fremgangsmåte:
  1. Rør ut surdeigsstarteren i lunket vann. Det må ikke være for varmt, men varme gjør at det blir mer fart i gjæringen.
  2. Tilsett saltet, rør dette ut.
  3. Ha så i melet. Kna så deigen godt sammen med hendene. Du skal ikke elte den for hard, så bruk maks 2-3 minutter med lett elting med hendene.
  4. Ha lokk eller plastdekke over. La så deigen stå å heve på et lunt sted i 10-12 timer. Du kan også la den stå mye lengre, for eksempel 18-21 timer. Da vil du få et syrligere brød.
  5. Bruk en slikkepott og fordel deigen så over i 2 former. Deigen skal fortsatt være bløt. Dekk til formene med plast og la deigen stå til etterheving i ytterligere 2-3 timer.

 

Surdeigsbrød stekes: Forvarm ovn til 250 °C. Sett brødene inn i den glovarme ovn. I det du setter inn formene heller du ca. 1 dl vann i bunn av ovn, og lukker raskt ovnsdøren. Dette fører til at du får en finere skorpe, og den akselererer bruningen. Etter 2 minutter setter du ned ovn til 200 °C og over på varmluft. Stek så videre i ca i ca. 30 minutter. Test med en stekepinne, den skal være tørr når du trekker den ut.

 

Ta så ut formen. La brødene stå å kjøle seg i 5 minutter før du tar de ut. La så brødene stå å kjøle seg videre på en rist. Dekk de til med et klede, et kjøkkenhåndkle e.l.  La de stå til de er helt kalde. Dersom du skjærer i surdeigsbrød før det, vil det være vanskelig å skjære pene skiver.

 

Tips: Jeg bruker å skjære opp alt brødet før jeg fryser det. På den måten kan du ta ut så mange skiver du trenger. Selvsagt er ferskt brød enda bedre, så nyt gjerne brødet så fort du kan.

 

Hvordan lage surdeigsstarter: Surdeigstarter

 

Allergi: Gluten. Laktosefri. Lavt FOMAP


Les mer om brødbaking (engelskspråklig): Bread

Les mer omfattende om surdeig (engelskspråklig): Sourdough

Pin It on Pinterest

Share This