Spansk vegetarisk flatbrød er typisk bondemat. Det betyr en rett som er enkel, rustikk, billig, med gode smaker, som metter.
Spansk vegetarisk flatbrød
Spansk vegetarisk flatbrød er typisk bondemat. Det betyr en rett som er enkel, rustikk, billig, med gode smaker, som metter. Spansk vegetarisk flatbrød eller Coca Valenciana De verduras, som retten heter på spansk, kommer i mange varianter. Du kan fint variere toppingen av grønnsaker, etter egen smak. Samt hva som er i sesong, eller det du har tilgjengelig. Du kan variere grovheten i brødet ved å følge målene i oppskriften, men ha i mer og mindre grovt mel. Hvor sprøtt brød du ønsker, kan du også velge ved å steke kortere eller lengre tid. Dette er m.a.o. en svært variert rett, som du i stor grad kan tilpasse etter eget ønske.
Ingredienser
Deigen:
2,2 dl vann
Nype safran eller gurkemeie (kan sløyfes)
0,5 dl ekstra virgin olivenolje
360 g mel/ her kan du variere f.eks. med 50/50 fin og sammalt
12 g bakepulver
5 g salt
Fyll:
1 medium løk
1 squash
2 små paprika i forskjellige farger
Litt sopp
6-8 stk. Kalamata oliven uten sten
Vårløk
Salt
Pepper
Fremgangsmåte
- Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.
- Varm opp vannet til du har lunket vann. Bruker du safran, ha den i vannet og la den trekke i 10 min.
- Ha så vannet i de tørre ingrediensene sammen med olivenoljen.
- Bland alt godt sammen, og start å elt det sammen. Dersom deigen er litt bløt, tilsett mer mel, blir den for tørr, ha i litt mer vann.
- Ha deigen ut på en passende flate og elt den sammen i en 2-3 minutter.
- Del deigen i to like emner, og kjevle den ut til passende form og til ca. 0,5 cm tykkelse. Flytt de over på en stekeplate med bakepapir.
- Kutt nå opp løken og squashen i fine skiver.
- Skjær paprikaen i passende tynne strimler.
- Del soppen i mindre biter, og kutt også oliven opp i litt mindre deler.
- Kutt vårløken fint opp, til du har ca. 2-3 spiseskjeer med løk.
Montering:
- Pass på at du ikke legger grønnsakene helt ut til kantene. Det gir en fin smak om du har et par centimeter kant.
- Start med å legg squashen i skiver.
- Deretter sprer du de andre grønnsakene over slik som du har lyst til.
- Avslutt med å kverne over litt salt og pepper, samt drisle over litt ekstra virgin olivenolje.
Spansk vegetarisk flatbrød klar for steking
Stekes: Forvarmet ovn 210 °C – høyt opp. Stekes i 20 – 25 minutter avhengig av hvor sprø skorpe og brød du ønsker. Ta ut, og la brødet hvile i minst 10 minutter.
Servering: Varm, men kan fint spises helt avkjølt også.
Allergi: Laktosefri. Gjøres enkelt glutenfritt ved å benytte glutenfritt mel. Høyt FODMAP, avhenger av melet. Benytter du speltmel reduseres FODMAPEN til lavt i selve brødet. Grønnsakene avgjør da FODMAP innholdet. Løk og sopp har høyt FODMAP. Dropper du sopp, og heller benytter den grønne delen av vårløk eller purre, reduseres FODMAP til lavt. Det er noe høyere FODMAP i rød paprika, men toleransegrensen pr person anslås til 43 gram. Dermed burde det gå fint med litt rødpaprika. Grønnpaprika har lavt FODMAP opptil 75 g.
Safran er verdens dyreste krydder. Les mer om safran og hva som er årsaken her (engelsk tekst): Safran
Les mer om hva som er de klassiske ingredienser i det spanske kjøkken (engelsk tekst): Spanske ingredienser