Copyright Coquere – Spansk potet og osteomelett

Spansk potet og osteomelett er en av de store klassiske spanske retter. I Spania kjent som tortilla de patatas y queso.

 

Spansk potet og osteomelett

Spansk potet og osteomelett er en av de store klassiske spanske retter. I Spania kjent som tortilla de patatas y queso. Den lages kanskje enda oftere uten ost og bare med potet. Da kalles den tortilla de patatas. Dette er en enkel, og svært billig rett. Likevel utrolig smakfull, og veldig mettende. Du kan servere Spansk potet og osteomelett til alle døgnets tider, både som frokost og middag. I Spania får du den ofte til frokost, eller til lunsj. Det som overrasker er at så få ingredienser gir så mye smak. Hemmeligheten ligger i måten Spansk potet og osteomelett lages på.

Ikke la deg skremme av mengden olivenolje. Du må brukes 5-6 dl olje, men dette er ingen fet rett. Oljen kan du benytte 4-5 ganger om igjen, og du får kun ett svinn på ca. 0,5 dl av 6 dl pr gang. Oppskriften gir middag til 3-4, og minst frokost til 5-6 stk. I Spania har man egne stekepanner til å lage tortilla de patatas o.l, i noen oppskrifter foreslår man at man vender omeletten over på en asjett, og så flyttet omeletten tilbake i stekepannen for videre steking. Dette er unødvendig tungvint, og gir ofte mye klin. Her foreslås det en mye enklere måte.

 

Ingredienser

1 løk
600 g poteter kokefaste
6 egg
100-125 g ost
5-6 dl god Ekstra Virgin olivenolje (EVO)
Salt
Pepper

 

Garnityr

Ost
Fersk persille

 

Fremgangsmåte
 1. Start med å skrelle potetene. Bruke en kniv eller en mandolin og skjær potetene i skiver av ca. 08-10 millimeters tykkelse. Det kan være bedre å dele potetskiven i halvmåner, men formen spiller mindre rolle enn tykkelsen. Det er viktig at potetene har ca. lik tykkelse for et jevnt resultat.
 2. Skrell løken og skjær den i tynne skiver.
 3. I en bolle som er stor nok til å romme både egg, poteter og løk, har du nå i eggene. Visp de sammen i en 1-2 minutter, ha i litt salt og pepper. Sett til side.
 4. Riv passe menge ost, både til å ha i omeletten og til å gratinere som garnityr.

 

Stekes 1:
 1. Ha ca. 6 dl olivenolje i en 28 cm stekepanne. Sett på medium varme. Det er viktig at du ikke benytter for sterk varme.
 2. Ha så i potetene. Du bør nå ha nok olje til at potetene blir dekket. La potetene stå og småputre i oljen til de begynner å bli møre.
 3. Ha så i løken, og la de steke sammen med potetene i en 4-5 minutter til. Inntil potetene begynner å bli så møre at du kan stikke en stekepinne gjennom dem, men ikke så lenge at de begynner å gå i oppløsning. Her må du prøve deg frem. Løken vil på dette tidspunktet ha blitt blank og litt gjennomsiktig.
 4. Ha et dørslag, sikt, eller lignede over en stor nok bolle til å romme olivenoljen.
 5. Hell av olivenoljen, potetene og løken i sikten. La olivenoljen renne av litt i en 2-3 minutter. (Olivenoljen kan du helle over i en glassflaske, og bruke igjen.)
 6. Hell så forsiktig potetene og løken over i eggemiksen. Bland raskt og godt.
 7. La blandingen stå og trekke i minst 15 minutter eller lengre om du ønsker. Mange oppskrifter sier man de må stå i 30 minutter, men jeg har ikke merket noen forskjell på 15 minutter og 30 minutter. Når blandingen har stått og trukket i nevnte minutter, har du i osten og blander godt.

 

Potetene og løken i eggemiksen – Copyright Coquere

 
Steking 2:
 1. Ha litt olivenolje i stekepannen igjen. Sett stekepanne på medium varme.
 2. Ha nå i potet, løk og eggeblandingen.
 3. La den stå forsiktig å steke, til du ser kantene stivner, og omeletten begynne å bli mer fast.

 

Stekeovn: Forvarm ovn til 160 ºC med varmluft og overvarme, du kan også bruke grill elementet på ovn. Sett så stekepannen med omelett inn i oven på en høy rille eller over midten. Øk temperaturen til 180 ºC og la omeletten stå inne til du ser den er blitt fast på toppen. Ta den så ut og vend omeletten på et ildfast fat. Om du nå ønsker det kan du drysse over litt ost, og sette omeletten inn i ovn på nytt slik at osten gratineres. Dette kan du sløyfe om du ikke ønsker.

Spansk potet og osteomelett servert med middelhavssalat – Copyright Coquere


Servering:
Dryss over litt finhakket persille, serveres mens den er varm. Smaker også god kald, og kan fint varmes opp dagen etterpå. Flott å ha med som lunsjrett.

Allergi: Gluten- og laktosefri. Høyt FODMAP skylles løk. Dersom du dropper løken får du en god omelett, men mister en del dybdesmak, samt den litt søtlige smaken løken vil gi.


Egg inneholder mye sunne næringsstoffer. Les mer om fordelene med å spise egg her: Egg

Poteter har fått et ufortjent dårlig rykte, men poteter har mange gode helseegenskaper: Poteter

Pin It on Pinterest

Share This