Spansk eplekake – Copyright Coquere

Spansk eplekake er saftig, og den inneholder mye epler i forhold til deig.

 

Spansk eplekake

Spansk eplekake er saftig, og den inneholder mye epler i forhold til deig. Det er en enkel kake å bake, og fordi det lite deig, samt lite sukker i deigen, er det en kake men forholdsvis lavt kaloriinnhold. Spansk eplekake, eller tarta de manzana som den heter på spansk, vil fort bli en favoritt blant de fleste. Delvis grunnet smaken og at den ikke er overveldende søt, men også fordi den er enkel å bake. Den holder seg saftig lenge. Den er litt annerledes enn de mer skandinaviske varianter av eplekaker. Bakes i 22 cm diameter form, eller om du ønsker en flatere kake i en 25 cm diameter. Kaken på bildet er bakt i 22 cm, som etter min mening gir den bedre proporsjon, men dette er en smakssak.

 

Ingredienser

4 epler
3 egg
75 g sukker
160 g fint speltmel
1 spiseskje bakepulver
100 g smør

 

Sitronsaft eller sitronessens

Glasering

Aprikossyltetøy uten klumper
2 – 3 teskjeer vann

 

Fremgangsmåte
  1. Start med å lage deigen, eller røren. Dette er en deig som men minner om en tykk pannekakerøre.
  2. Smelt smør og sett det til side.
  3. Ha egg og sukker i en bolle. Visp med en ballongvisp, eller en elektrisk mikser i ca. 2 minutter.
  4. Ha i smøret og miks ytterligere i ca. 1 minutt.
  5. Sikt deretter i mel og bakepulver. Miks eller visp godt til du får en klumpefri røre. Sett til siden.
  6. Skrell eplene og fjerne kjernen. Bruke en mandolin eller en skarp kniv. Skjær eplene i tynne skiver, de bør være omtrent 0,5 cm i tykke. Del eplene i halvmåne. Dette gjør det lettere å blande de inn i røren og fordel de utover i formen. Hell over sitronsaft eller sitronessens, dette gjøres for at ikke eplene misfarges. Noe de fort vil gjøre. Bland de godt i sitronsaften. Hell så av all sitronsaften.
  7. Ha deretter alle eplene over i røren eller deigen. Bland forsiktig, men godt slik at alle eplebitene er godt dekket i røre.
  8. Du må på forhånd ha smurt eller dekket en form med bakepapir. Hell både røre og eplene over i formen. Fordel de godt utover så jevnt du klarer.

 

Bakes: I forvarmet ovn på 180 ºC i 35-38 minutter. Midt i ovn. Kaken er ferdig når du får ut en stekepinne som er tørr. Ta kaken ut og la den kjøles helt ned på rist.

 

Glasering

Ha 3-4 spiseskjeer med et helt klumpefritt syltetøy i en liten bolle. Ha i vann. Kjør den 30 sekunder i mikroen. Det gjør at syltetøyet blir tynnere og mer flytende. Bruke en bakepensel. Pensle hele kaken, slik at du får et blankere kake. Dette gir en finere finish, men tilfører også en litt smak.

 

Tarta de manzana med en kremdott og sjokoladesaus, smaker fabelaktig.

 

Servering: Om du ønsker dryss over litt melis.

Allergi: Laktosefri. Gluten, men gjøres enkelt glutenfri ved å benytte glutenfritt mel. Det er lite mel i kaken, og deigen har en tynn pannekakerøre konsistens. Derfor egner denne kaken seg godt til å lages glutenfri.

Høyt FODMAP. Dette skyldes eplene. Ingen mulighet til å lage den kaken med lavt FODMAP.


Les mer om eplers helsegevinster: Eplers helsegevinster

Noe mer omfattende artikkel om eplers helsefordeler og næringsinnhold (engelsk tekst): Apple benefits

Fakta informasjon om eple som frukt (engelsk tekst): Apples

Spansk eplekake er en enkel kake å bake. Dersom du har lyst kan du forsøke deg på den litt mer avanserte Franske epleterten med vaniljekrem: Fransk epleterte med vaniljekrem

Pin It on Pinterest

Share This