Dette er en smaksrik suppe med mye sopp.
Soppsuppe
I denne oppskriften får du en fyldig og kremete soppsuppe. Det er en smaksrik suppe med mye sopp. Både løken, kraften og soppen gjør at i denne suppen har du mye umamismak. Det er en forholdsvis enkel suppe å lage, selv om den tar litt tid. Det er tiden som utvikler smaken, så om du korter ned koketiden, mister du noe av dybden i smaken. Du kan også bruke den soppen du selv ønsker, og hva som er i sesong. Likevel bør du bruke noe tørket sopp, da den er med på å gi fylde. Oppskriften til middag til 2 stk. eller en forrett til 6 stk.
Ingredienser:
2 Fedd hvitløk
1 gul løk (mellomstor)
1 ½ ts salt
¼ ts pepper (malt, knust)
3 ss speltmel/hvetemel
2 ss soyasaus
50 g smør
35 g tørket sopp (kantarell eller annen type)
350-400 g fersk sopp (blanding av det du får tak i)
9 dl kyllingkraft (eventuelt svak kyllingbuljong)
3 dl vann til den tørkede soppen (skal gi ca. 2 dl avsilt vann)
1 ½ dl kremfløte
Krydderurt
1 ½ – 1 ss hakket fersk krydderurt (kjørvel, timian, salvie el. hva du liker)
Litt olivenolje
Soppsuppe fremgangsmåte:
- Start med å koke 3 dl vann. Ha den tørkede soppen i en ildfast bolle, og hell over det kokende vannet. La det stå å trekke i minst 15 min.
- I mellomtiden hakk den gule løken, knus hvitløken og kutt også denne opp. Kutt opp den ferske soppen i passende biter. Ha nå smøret i en tykkbunnet kjele. Sett på medium varme og ha i løk, hvitløk og fersk sopp. Dryss over salt og pepper. La det hele surre på medium varme i en 10-12 minutter. Inntil løken og soppen er myk.
- Sil nå av den tørkede soppen. Ta vare på avsil vannet. Dette må du mulig sile to ganger for å få vekk urenheter. Ofte kan det følge med litt sand etc. Grovhakk denne soppen. Ha den i kjelen. Dryss så på mel, og rør godt slik at alt melet er jevnt fordelt.
- Ha nå i kyllingkraft og det avsilte soppvannet fra soppen, samt i urtene. Kok opp, og la det hele småkoke i en 30 min. Ikke bli utålmodig. Koketiden gjør at smakene utvikler seg.
- Ha så ca ½ parten av suppen over i en blender, og kjør den til den er helt glatt. Hell den tilbake i suppekjelen.
- Ha nå i kremfløte. Varm opp. Smak eventuelt til med mer pepper/salt.
Soppsuppe serveres: Umiddelbart og server med et godt brød. Drissel gjerne over litt olivenolje.
Allergi: Glutenfri om du benytter glutenfritt mel. Laktosefri om du benytter laktosefri kremfløte. Høyt FODMAP.
Les mer om sopp: Sopp
Hva er umami: Umami