Soppsaus – Copyright Coquere

Soppsaus servert til fusjonsinspirert kylling

 

Soppsaus

Dette er en allsidig soppsaus som du enkelt kan tilpasse etter hvilke typer sopp som er tilgjengelige og i sesong. Sausen er et utmerket tilbehør til både kylling og andre kjøttretter, og tilfører en rik og deilig smaksdybde til måltidet. Ved å variere med forskjellige typer sopp, kan du leke deg med ulike smaksnyanser og teksturer som komplementerer hovedretten. En velbalansert soppsaus kan virkelig løfte en enkel middag til nye høyder, samtidig som den er ukomplisert og lett å lage. Å tilberede soppsausen selv tar noe mer tid enn å bruke ferdigsaus fra pose, men resultatet er betydelig bedre. I tillegg er du garantert en saus uten kunstige tilsetningsstoffer og E-stoffer.

 

Ingredienser

150 gram sjampinjong
100 g kantareller eller annen sopp
3-4 ss smør/samt litt nøytral olje
1 1/2 dl kylling eller grønnsakkraft alternativ svak buljong
2 1/2 dl matfløte
2 ts soyasaus
5-7 dråper Worcestershire saus
Nykvernet pepper
Nykvernet salt

Sukkerkulør (valgfritt)

 

Fremgangsmåte
  1. Del soppen i skiver eller mindre terninger.
  2. Smelt smør i en panne, tilsett litt olje, og stek soppen på middels varme til den har oppnådd en fin og gylden farge. Soppen vil krympe noe, så stek eventuelt litt ad gangen for å unngå at den begynner å koke.
  3. Kvern over salt og pepper.
  4. Overfør soppen til en kjele.
  5. Tilsett kraft og fløte, og bring til koking.
  6. La sausen småkoke på middels til lav varme til den tykner.
  7. Tilsett soyasaus og Worcestershire-saus.
  8. Smak til med salt og pepper om nødvendig, selv om det sjelden er behov siden soyasausen og buljongen er salte, og Worcestershire-sausen gir en pepperaktig smak.
  9. Ønsker du å tykne sausen raskere, kan du strø 2-3 ts maisennamel over soppen mot slutten av steketiden. Dette forkorter koketiden, men kan redusere noe av smaken.
  10. Hvis du synes sausen blir litt for fargeløs, kan du tilsette litt sukkerkulør, som kun gir litt brunfarge uten å påvirke smaken.

 

Serveres: Til kylling, okse eller hvitt kjøtt

Allergi: Glutenfri. Kan enkelt tilpasses de med laktoseintoleranse ved å bruke laktosefri fløte. Vær oppmerksom på at enkelte Worcestershire-sauser inneholder malteddik fra bygg, men den mest vanlige fra Lea & Perrins er glutenfri. Det er likevel brukt en ekstremt liten mengde Worcestershire-saus i denne sausen, så de fleste vil tåle den, med mindre de er ekstremt følsomme for gluten. Inneholder høyt FODMAP.


Sukkerkulør er et naturlig tilsetningsstoff, basert på vann og karamellisert sukker: Sukkerkulør

Det er mange helsefordeler ved sopp. Les mer her: Sopp helsefordeler

Pin It on Pinterest

Share This