Copyright Coquere

Smörgåstårta – Copyright Coquere

Smørbrødkake er svensk festmat her til norsk nasjonaldag

 

Smörgåstårta

Smörgåstårta eller smørbrødkake er perfekt å servere til selskaper, fest og på buffeer. Dette kan kanskje sies å være svenskenes svar på danskenes smørbrød og nordmennenes snitter. Personlig synes jeg den ser mye mer dekorativ ut. Det sies at det var den svenske konditoren Gunnar Sjödahl som fant opp smörgåstårta på 1960 tallet. Smörgåstårtans suksess skyldes nok helt sikkert at man kan fylle den med alt det pålegge man selv synes er godt. I Sverige debatteres det hele tiden hva som er det beste smörgåstårtan med tanke på fyll.  Her har du en variant fra meg, med smaker som passer godt sammen. Røkelaks, egg, reker og sennep er kjente ingredienser på norske snitter. Du kan selvfølgelig prøve ut andre forslag som du liker. Uansett noe av det som er viktig er ha fyllet sammen med noe som gjør at kaken blir saftig. Så vanlig er majones, creme fraiche, rømme og fløte i kombinasjoner. Her har du kake til 4-5 personer.

 

Ingredienser:

Lyst brød: loff, polarbrød e.l.
150 g røkelaks
175 g ferske reker uten skall
2 egg
3 dl creme fraiche, lett variant
1,5 dl ekte majones
4 ts Dijon sennep med honning (f.eks. Maille with honey)
Evt. litt fersk dill (kan sløyfes)
Melk til å dynke brødet


Pepperrotkrem

3 dl kremfløte
2 ss pepperrot, fersk revet, eller på tube
3 ts sukker
3 ts sitronsaft


Pynt og garnityr forslag

Lodderogn
Små tomater (miniplommetomat, cherry tomater e.l.)
Kok skinke
Ost
Agurk
Hard kokte egg

 

Smørbrødkake fremgangsmåte:
  1. Start med å koke eggene slik at de blir hardkokte. La de ligge i kaldt vann til du skal bruke dem.
  2. Bland så sammen majones og creme fraiche.
  3. Fordel så blandingen noenlunde likt i 3 mindre boller.

 

Fyll 1:
  1. Ha Dijon sennepen over i en av bollene og rør godt sammen.
  2. Grovhakk nå røkelaksen og ha den over i samme bolle.
  3. Fjern skallet av eggene – hakke eggene og ha disse over i samme bolle med røkelaks. Bland nå alt godt sammen.

 

Fyll 2:
  1. Rens rekene og grovhakk dem litt opp.
  2. Ha de over i en av bollene med majones og creme fraiche. Bland alt godt sammen.
  3. Ha i evt. litt fersk hakket dill.

 

Montering:
  1. Det kan være praktisk å bruke en springform, eller annen kakeform med løs bunn. Ta ut bunnen og sett formen på fatet du ønsker å servere på. Du trenger brød nok til 3 lag og en form på ca 23-24 cm. Start først med å kutte vekk eventuelle skorper av brødet. Legg nå brødet tett sammen på et fast underlag som tåler at det blir skåret i – en brødfjel e.l. Legg nå bunnen på kakeformen over, og skjær til slik at du får en fin sirkel med brød som passer i formen.  Et tips er å bruke en pizzaskjærer – det går lettere enn med kniv.
  2. Legg nå første lag med brød i bunn. Bruk en pensel og dynk brødet lett med litt melk. NB! Ikke overdriv for da blir kaken alt for bløt. Husk fyllet har også en del væske i seg.
  3. Fordel fyll med røkelaks og egg utover.
  4. Gjenta prosessen over med brødet og legg et nytt lag oppe på fyllet. Legg så på fyllet med reker.
  5. Gjenta prosessen over med brødet. Smør nå utover litt av majones og creme fraiche som du har igjen i den tredje bollen. Slik at du har dekket hele toppen av kaken. Spar litt slik at du har igjen til å smøre rundt på sidene.
  6. Dekk nå kaken til med klebeplast. La den stå en del timer. Det kan være en fordel å la den stå natten over, eller om du skal servere på kvelden, gjøre den klar tidlig på morgenen og la den stå til du nesten skal servere. Litt før servering pynter du.

 

Pynt og garnityr:

Pepperrotkrem

  1. Visp krem og sukker sammen til du får en forholdsvis fast krem.
  2. Bland i pepperrot, men pass på slik at det ikke blir for sterkt. Rør inn sitronsaften.
  3. Bruk en sprøytepose med passende munnstykke. Bruk så sprøyteposen og fordel litt krem pent rundt siden, og eventuelt oppe på kaken. NB! Ikke overdriv mengden. Pepperrotkrem passer fint sammen med både laks, reker og egg, men det kan fort bli for mye.

 

Pynt videre på kaken med noen av forslagene, eller noe du selv har lyst til å pynte med.

 

Smørbrødkake serveres: Holder seg noen timer i kjøleskapet etter den er ferdig pyntet.

 

Allergi: Ikke glutenfri, men gjøres enkelt glutenfri ved å benytte glutenfritt brød. Ikke laktosefri, men kaken er også enkel å lage laktosefri. Det finnes laktosefrie varianter av alle typer melkeprodukter som er foreslått i kaken – nå også creme fraiche. Høyt FODMAP om du ikke benytter glutenfritt brød med lavt FODMAP eller speltbrød. I tillegg må du benytte laktosefrie varianter på alle de melkebaserte tilsetningene som creme fraiche etc.


Les mer om smørbrødkake og dens historie (svensk tekst): Smörgåstårta

Pin It on Pinterest

Share This