
Skotske egg – Copyright Coquere
Varme skotske egg med smilende plomme
Skotske egg med frisk salat
Skotske egg har lang tradisjon i England både til lunsj på puben, og til piknik. Faktisk kan man datere retten tilbake til 1738. I utgangspunktet er det hardkokt egg pakket inn i kjøttfarse og fritert. Mest vanlig servert kald. Jeg har en litt annen variant med smilende plomme, fritert i stekepannen. Servert varm med en frisk salat til. Til 4 personer.
Ingredienser:
4 små egg
200 g medisterfarse (Ønsker man et sunnere alternativ kan man bytte til bare kjøttdeig)
400 g kjøttdeig (av storfe med minst 14 % fett)
1 ts salt
1/2 ts pepper
Rapsolje
Panering
2 egg
litt mel
strøkavring
Salat
Cherrytomater
Hjertesalat
Revet gulrot
Gul paprika
Slangeagurk
Dressing
litt olivenolje
sitronsaft
sukker
salt
pepper
Fremgangsmåte: Skotske egg
- Start med å koke eggene i maks 5 minutter. Legg dem så rett over i en bolle eller kjele med kaldt vann. Vent til de er helt avkjølt. Bank eggene lett slik at skallet sprekker. Legg dem tilbake i det kalde vannet. Dette gjør at de blir enda lettere å skrelle. Det er her disse eggene skiller seg fra de mest tradisjonelle. Hardkokte egg er lette å skrelle. Det er derimot ikke egg som er kokt under 5 minutter.
- Bland så kjøttdeigen og medisterfarsen godt sammen.
- Ha i salt og pepper.
- Gjør nå klart i 3 boller som et lite samlebånd for paneringen.
- Ha mel i en bolle, pisk sammen egg i bolle to, og i den tredje bollen har du strøkavring.
- Ta nå ca 1/4 av farsen, og lage en pannekake i hånden. Legg ett egg i, og omslutt egget med farsen. Form det så godt du kan til en fin og tett ball.
- Dypp hvert egg nå i paneringen ved at du starter med mel, så egg, og avslutter med strøkavring.
Fritering eller steking: Fyll en stekepanne med såpass mye rapsolje, eller annen nøytral olje, at den vil dekke opp til 1/2 parten av egget når du legger det i. Varm opp til det freser når du legger i en brødbit, eller det bobler rundt ei tresleiv. Ha i eggene, og snu dem hele tiden rundt i oljen.
Stekes/friteres: I ca. 15 minutter til de er gyllen brune, og gjennomstekt.
Salat og dressing
Kutt opp alle ingrediensene. Bland sammen olivenolje, salt, pepper, sukker og sitronsaft.
Skotske egg serveres: Dander salaten pent. Drisle over dressingen. Legg på et varmt skotsk egg til hver tallerken, og kutt det i to slik at plommen renner utover.
Allergi: Laktosefri, og om du bruker glutenfri strøkavring blir retten helt glutenfri. Det er FODMAP i vanlig størkavring. Benytter du glutenfri variant får det lavt FODMAP innehold.
Les mer om opprinnelsen til denne typiske pub retten (engelsk tekst): Scotch egg