Biff rå
I sjømannsbiff trenger du ikke den dyreste biffen

Sjømannsbiff har som navnet tilsier sitt opphav fra matlagning til sjøs. Dette er opprinnelig en svensk matrett som ble til pga. de små byssene om bord. Man skulle lage god mat til mange på liten plass. Denne middagen passer selvfølgelig like godt hjemme, lett å lage, og smaker utmerket. Lages tradisjonelt med mørkt øl, og som gir noe av den karakteristiske smaken.


Ingredienser:

700 g flatbiff eller mørbrad i 1 ca. tykke skiver
4 stk rødløk
10 stk poteter
3 dl kjøttkraft eller buljong
1 fl. 33 cl mørkt øl

Salt og pepper


Fremgangsmåte:

Brun biffen på begge sider og kok ut stekepannen mellom hver steking. Ta vare på stekesjyen. Skjær opp løken i skiver og stek den blank i smør. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Legg så poteter, kjøtt og løk lagvis i en gryte. Start med poteter. Salt og pepper mellom lagene. (Litt forsiktig, man kan alltid ta i mer, men ikke ta ut). Hell over kraften/buljongen og øl. Gi retten et oppkok og la den småsimre på svak varme til potetene og biffen er mør. Ca. 45-50 min.


Serveres:
 Tradisjonelt med skivede sylteagurker. Gulrøtter passer også bra. Alternativt kan du koke poteter ved siden av eller lage en god potetmos. Da må du sannsynligvis jevne rette med litt maizena eller potetmel. Potetene frigjør ellers stivelse som jevner retten. 

Allergi: Laktosefri. Det er gluten i øl, for å lage retten glutenfri må du alternativt bruke et glutenfritt øl. Disse finner du dessverre ikke som mørkt øl. Høyt innehold av FODMAP grunnet løk – bytt denne ut med den grønne del av purre eller vårløk for et lavt innehold.

Pin It on Pinterest

Share This