Sjokoladetrøfler – Copyright Coquere

Sjokoladetrøfler er en av de mest klassiske konfekter, og smaker fabelaktig.

 

Sjokoladetrøfler

Sjokoladetrøfler er en av de mest klassiske konfekter, og smaker fabelaktig. Navnet trøfler kommer i utgangspunktet fra latin og betyr klump. Det er en fransk oppfinnelse. Den ble navngitt etter den berømte sorte soppen trøffel. Nettopp fordi sjokoladetrøfler rullet i kakaopulver ligner utseendemessig på sin dyre og berømte navnebror. Sjokoladetrøfler inneholder få ingredienser, utover de ekstra smakstilsetningene du ønsker. Det skal alltid brukes mørk sjokolade i sjokoladetrøfler, og du bør benytte god kvalitet på alle ingredienser. Mørk sjokolade er definert som sjokolade som har over 50% kakaoinnhold. Antall du får fra oppskriften avhenger av hvor store du ønsker å lage dine trøfler.

 

Ingredienser

400 gram mørk sjokolade (minst 50 % kakaoinnhold eller mer)
3 desiliter kremfløte
30 gram smør
3 teskjeer vaniljesukker
3 centiliter brun rom (kan sløyfes eller byttes med annen ønskelig smak)
2 spiseskjeer melis
1 kryddermål salt

 

Garnering

1 desiliter kakao av god kvalitet
1 desiliter melis

 

Fremgangsmåte
  1. Start med å finhakk sjokoladen. Ha den i en passende stor bolle.
  2. Varm opp fløten til 82-85 °C. Den bør ikke koke; når du så vidt ser at det begynner å komme små bobler og damp fra fløten, har du omtrent fått 82-85 °C. Ønsker du å være mer presis, kan du bruke et mat-termometer.
  3. Hell den varme fløten over sjokoladen og visp til den er helt smeltet, og du har fått en glatt fin røre. Ønsker du en enda finere konsistens, kan du bruke en stavmikser og kjøre den på lav hastighet, eller passe på at du ikke løfter den slik at du tilfører luftbobler.
  4. Rør så forsiktig inn alle de andre ingrediensene.
  5. Hell så blandingen over i en passende form, og la den stå ute til den får romtemperatur.
  6. Dekk til formen med plast eller lignende. Sett den i kjøleskapet i omtrent 2 timer eller til du skal lage selve sjokoladetrøflene.
Tips

Dersom du bruker rom eller annen type flytende tilsetning, er hovedregelen at du ikke må overstige 10 % av annen væske. Med andre ord, ved 3 desiliter fløte kan du maksimalt tilsette 3 centiliter annen væske. Dersom du ønsker å tilføre mer smak enn dette i form av væske, må du redusere den andre væskemengden tilsvarende.

 

Utforming og garnering
  1. Sikt sammen kakao og melis over i en litt bred bolle eller asjett.
  2. Bruk f.eks. to teskjeer, dessertskjeer, en melonkuleskje eller lignende til å lage fine kuler.
  3. Rull kulene rundt i kakao- og melisblandingen til kulene er dekket.
  4. Legg sjokoladetrøflene i en lufttett boks og sett dem i kjøleskapet. De holder seg fine i noen dager i kjøleskap.

 

Serveringsforslag: Smaker nydelig sammen med en god kopp espresso.

Allergi: Glutenfri. Gjøres enkelt laktosefri ved å benytte laktosefri fløte. Det er lite laktose i mørk sjokolade, og det tåles fint av de fleste. Hvis du benytter laktosefri fløte, vil du få lavt FODMAP. 30 gram mørk sjokolade anses som lavt FODMAP, man kan spise opp mot 80 gram før man definerer mengden mørk sjokolade som moderat FODMAP.


Mørk sjokolade er sunt for hjertet. Les mer i denne lille artikkelen på norsk helseinformasjon: Sjokolade helsegevinst

Les mer om mørk sjokolades helsegevinster (engelsk tekst): Chocolate.

For de som virkelig ønsker å fordype seg, så er det en omfattende forskningsartikkel på engelsk om helseeffekten av mørk sjokolade: Research article about chocolate.

Pin It on Pinterest

Share This