Sjokoladespeilglasering – Copyright Coquere

Sjokoladespeilglasering vil være noe som hever enhver kake

 

Sjokoladespeilglasering

Dersom du ønsker å lage en helt spesiell kake vil sjokoladespeilglasering være noe som hever enhver kake. Dette er en forholdsvis komplisert prosess. Det er mange momenter som skal mestres. Det er flere tempereringsforhold. Samtidig er det nødvending med riktig timing av en noen momenter. Det er helt overkommelig, dersom du har bakt en del. Resultat gir en skikkelig «wow-faktor», men sjokoladespeilglasering er ikke bare dekorasjon. Det tilfører også en mer utpreget sjokolade smak.

 

Ingredienser

10 g gelatin (eller 6 plater av 1,7 g)
125 ml vann
200 sukker
150 g god kvalitets sjokolade med minst 50 % sjokolade
30 g god bakekakao
65 ml kremfløte

 

Fremgangsmåte
Sjokoladespeilglasering:
 1. Start med å legge gelatinen i kaldt vann i en bolle. La denne stå å bløtlegge seg til du skal bruke den.
 2. Hakk opp sjokoladen.
 3. I en tykkbunnet kjele koker du opp vann og sukker til den når 104 °C.  Trekk kjelen til siden.
 4. Ha i sjokoladen og rør om til den er fullstendig oppløst.
 5. Ha deretter i kakaoen, rør på nytt til alt er godt blandet.
 6. Til sist rører du inn kremfløten.
 7. Når temperaturen på sjokoladeblandingen har nådd 60 °C kan du ha i gelatin. Klem ut alt overflødig vann, og rør gelatinen ut i sjokoladeblandingen.
 8. Sil så sjokoladeblandingen over i en ny bolle. Bruk en stavmikser til å kjøre blandingen enda mer jevn. Sil på nytt over i et litermål eller noe som er godt å helle av.
 9. Rør jevnlig, men forsiktig med en gaffel. Samtidig banker man innimellom litermålet i bordet noen ganger. Dette gjør at du får ut alle luftbobler. Gaffelen gjør at du ikke tilfører nye bobler, og samtidig sørger den jevnlige røringen for at du ikke får snerk.
 10. Dette fortsetter du med til temperaturen har falt til 30-32 °C. Da først kan du helle sjokoladeblandingen over kaken.

 

Hvordan glasere:
 1. Kaken må du på forhånd ha smurt inn men et kakefyll som stivner en del når den blir kald. Dette kan for eksempel være en smørsjokoladekrem. (Se egen oppskrift med link til en slik oppskrift lengre ned).
 2. Desto mer nøye du er med å få den glatt og jevn, desto penere bli til slutt inntrykket.
 3. Det vil derfor være en fordel å kjøle ned og jevne ut med en spatel som du har varmet litt i varmt vann. Husk på å tørke den av for vann før du benytter den. Denne prosessen med å kjøle ned, evt. ta mer sjokoladefyll og jevne ut kan du gjøre så lenge du ønsker inntil du er fornøyd med hvor slett og jevnt du har fått det. Til slutt må du la kaken stå i kjøleskapet å kjøle seg godt ned, slik at kakefyllet blir stiv og kald før glasering. Først da kan du glasere.
 4. Det vil være praktisk å sette for eksempel en rist over en langpanne eller lignende. Sett så en gjenstand som er 1-2 cm mindre i diameter enn kaken opp på risten. Du kan få kjøpt egne kakestand til dette, men en vanlig kjele som du snur på hodet, og som står flatt egner seg like bra. Har du en kake på 22 cm så finner du en kjele med en diameter i bunn på 20 cm.
 5. Begynn med å helle den riktig tempererte sjokoladeblandingen over kaken. Start på midten, og arbeid det raskt ut til kanten av kaken. La sjokoladeblandingen renne nedover kakekanten til også kantene er helt dekket av sjokoladeglaseringen.
 6. Sett nå hele kaken med rist inn i kjøleskapet. Der bør den stå i 3-4 timer slik at glaseringen er helt stivnet.
 7. Først da kan du flytte kaken over på et egnet kakefat og pynte kaken slik du ønsker på den. Det kan også bli nødvendig å trimme vekk sjokolade, på undersiden av kaken, dersom noe har stivnet som små sjokoladetapper.  Et tips før du flytter kaken, vil være å dele opp bakepapir å legge under kaken på fatet på forhånd. Når du er ferdig pyntet drar du bakepapiret ut, og kakefatet ser like pent ut.

 

Allergi: Glutenfritt. Laktose. Det er lite laktose i sjokolade med høy sjokoladeprosent, så dersom du benytter laktosefri krem vil du få laktosefri glasering.


Hva er egentlig kakaopulver. Les mer her (engelsk tekst) Cocoa solids

Hva er egentlig kakao og kakaopulver. Les mer her Kakao

En egnet kakefyll for sjokoladespeilglasering er denne smørsjokoladekrem. Se egen oppskrift: Smørsjokoladefyll

Pin It on Pinterest

Share This