Copyright Coquere

Copyright Coquere

Sjokoladepudding servert med bringebær og rips

De fleste husker sikkert sjokoladepudding fra barndommen. Min mor lagde ofte dette på søndag, og det var alltid Freias brune pulverpakke. Noe jeg syntes smakte helt topp den gang. Har nesten ikke spist sjokoladepudding siden. Tenkte at det må da gå å hente frem denne litt glemte desserten. Det går da selvfølgelig an å lage den selv. Ikke er det spesielt vanskelig heller, selv om denne oppskriften her er en del mer komplisert enn andre. Etter min mening så gjenspeiler det seg også da i smaken. Til 4 personer.

 

Ingredienser:

4 dl fløte
1,5 dl melk
100 g sukker
200 g sjokolade (desto mørkere jo mer intens sjokoladesmak)
0,5 dl Sterk kaffe
6 plater gelatin eller 3 ts gelatinpulver.


Fremgangsmåte:

Smelt sukker til karamell, la den bare stå pent på middels varme mens du rører hele tiden. Om den krystalliserer seg så ikke bekymre deg om det. La den bare stå litt til, bare pass på at den ikke brenner seg. Når du har fått en fin karamellisert farge er den klar til neste steg. Nå kan du spe med kaffen litt etter litt- til det er en sammenkokt saus. Tilsett fløte, melk og varm dette opp til det karamelliserte sukkeret har løst seg helt opp. Det skal ikke koke eller gå over ca. 75 C (bruk gjerne temperaturmål).

Trekk kjelen til side la temperaturen falle til under 55 C (er væsken varmere, korner sjokoladen seg) – ha den knuste eller hakkede sjokoladen i væsken. Du kan med fordel bruke en stavmikser, som gir en bedre og raskere blanding.  Et annet alternativ som kan gjøre det litt lettere å unngå at sjokoladen korner seg – er først å smelte sjokoladen i vannbad. Ha sjokoladen over i en bolle som settes over en kjele med vann. Ha sjokoladen i bollen og la den smelte. Ha den så over i væsken. Rør inn til den er helt smeltet, og du har en jevn og kremet konsistens. Ha så i gelatinen. (Den må først ha blitt lagt i bløt, skvis ut restvannet før du har den i). Bland så godt. La det hele kjøle seg til fingertemperatur. Hell så sjokoladen over i en ønsket form, eller porsjonsformer. Sett puddingen kaldt i minst 3 timer, eller til du kjenner den er fast.

Forenkling: Du kan selvfølgelig la være å karamellisere sukkeret og ha i kaffe. Ha bare sukker, melk og fløte i kjelen, varm opp til ca 55 C og fortsett med sjokoladen som i oppskriften. Da går det raskere, men du mister smak.

Tips: Ønsker du en lettere pudding kan du redusere på fløten, og øke tilsvarende mengde på melken. Dersom sjokoladen kornet seg for deg – så redder du den ved å sile den over i en bolle gjennom en tesil, evt sil den to ganger. Dersom du ønsker å servere puddingen ut av formen, er det lettere få til dersom du pensler, eller smører formen(e) med en nøytral olje. (Feks. rapsolje)

 

Serveres: Med krem og god vaniljesaus. Har du ikke forsøkt å servere sjokoladepudding med røde bær til – så forsøk dette. Det passer overraskende godt med bringebær, jordbær eller rips til. Se egen oppskrift for vaniljesaus: Vaniljesaus

Allergi: Glutenfri. Bruker du laktosefri melk og fløte får du redusert mengden laktose såpass mye at de fleste tåler det. Skal puddingen bli helt laktosefri må du også benytte melkefri sjokolade.

Pin It on Pinterest

Share This