Copyright Coquere

Sitronterte – Copyright Coquere

Tarte au citron her både gluten- og laktosefri

 

Sitronterte

Tarte au citron, eller sitronterte, er en fransk dessert. Det syrlige og søte passer fint som avslutning etter middag, men terten står også fint alene. Sitronterte kan lages på flere måter. Man kan lage lemoncurd og fylle med det, eller bake sitronfyllet i ovnen. Det er sistnevnte metode jeg bruker i denne oppskriften. Her har jeg brukt råd fra den kjente vitenskapskokken Heston Blumenthal for å få et vellykket resultat. Ønsker du en kjappere variant kan du selvfølgelig fylle med lemoncurd, du kan tom kjøpe ferdig lemoncurd om har knapt med tid. Har laget terten både glutenfri og vanlig. Det er litt mer utfordrende å lage den glutenfri, men går fint om man følger rådene i mørdeigsoppskriften, men fordrer litt trening i å bake glutenfritt. Så ikke førstevalget å forsøke seg på om man ikke har bakt glutenfrie bakervarer før. Terten blir litt mer tørr og sprø i glutenfri variant.

 

Ingredienser:

Mørdeig – se egen oppskrift: Mørdeig

 

Fyll

3 egg
4 eggeplommer
2 dl sitronsaft 3-4 sitroner
Zesten av to sitroner (kun den gule delen av skallet)
250 g melis
2 dl fløte

 

Tarte au citron fremgangsmåte:

Start med å lage mørdeigen etter oppskrift i link over.

 

Fyllet
  1. Pisk først sammen sitronsaft, zesten og melis.
  2. I en separat bolle pisker du lett sammen eggene og fløten.
  3. Ha så alt opp i en glassbolle som tåler varme. Sett bollen over et vannbad. Varm opp under stadig omrøring til blandingen når 60 C – du må bruke et termometer.
  4. Sil blandingen og hell over i tertebunnen. Det kan være et tips å helle over blandingen mens terten står i ovnen – bare trekk den litt ut. Da unngår du å måtte balansere en varm form og å søle utover.

 

Stekes nr. 1:
  1. Stek først paiskallet i forvarmet ovn på 220 C. Bruk da blindstekningsmetoden, hvilket vil si å bake paien først uten fyll. Krøll sammen et bakepapir mange ganger, og minst 5-6 ganger slik at det blir mer mykt. Legg så mynter eller andre små metallting oppe i. Du kan også kjøpe spesielt keramiske små kuler til dette formålet, men det er ikke nødvendig. De leder varmen mye bedre enn erter som tradisjonelt foreslås. Da får du et bedre resultat. Du vil også få et bedre resultat om du før steking prikker paien i formen rundt med en gaffel.
  2. Legg så den ferdige prikkede paien i fryseren i minst 30 minutter. Kle så siden med aluminiumsfolie. Bruk så metoden over med bakepapir og mynt.
  3. Når du har stekt i 15-20 minutter tar du formen ut, og fjerner bakepapir, mynt og aluminiumsfolien. Stek så videre en 5-10 minutter til terten blir gyllen og sprø.

 

Tips 1: Lager du terten glutenfri kan det være en fordel å bruke en skje å trykke den og forme paien lett etter første steking – altså når du tar den ut og fjerne bakepapir etc. Den glutenfrie paien er litt vanskeligere å forme og holder formen litt dårligere.

 

Stekes nr. 2:

Senk temperaturen i ovnen til 150 C og stek til fyllet har en kjernetemperaturen på 70 C – du må bruke steketermometer. Ta ut paien og la den stå å kjøle seg ned i romtemperatur.

 

Tips 2: Du kan også benytte Lemon curd som fyll – se egen oppskrift: Lemon Curd

 

Allergi: Glutenfri om du benytter glutenfritt mel. Det er lite smør totalt pr. stk så de fleste med laktoseintoleranse vil tolerere det. Er man ekstra følsom kan man uten problemer benytte melkefritt smør. Høyt FODMAP skyldes b.l.a. mandlene. Disse kan du bytte ut med annet mel. Det er også avhengig av type mel man benytter. Brukes speltmel, eller glutenfritt mel, som ikke er basert på kikerter eller soya, får man lavt FODMAP.


Les om helsefordelene ved å spise sitron: Sitron helsefordeler

Les mer om sitron som frukt: Sitron

Pin It on Pinterest

Share This