Copyright Coquere

Copyright Coquere

Sitronfromasj er en gammel og god dessert

Sitronfromasj er litt gammel og glemt dessert. Bringer frem noe barndomsminner hos meg, en dessert som alltid ble laget fra ferdig pakke hjemme hos oss. Dette tenkte jeg måtte da være en dessert som man kan pusse litt støv av. Sitronfromasj er faktisk en veldig enkel dessert å lage, og som kun inneholder fire ingredienser. Her har jeg gjort den litt mer avansert med krokan, men det kan man bare droppe om man ønsker. Smaker veldig godt uten, men fabelaktig med. Dessert til 6-8 personer.

 

Ingredienser:

4 plater gelatin
3 dl kremfløte
0,5 dl ferskpresset sitronsaft (mer om du ønsker en syrligere fromasj)
2 egg
3 eggeplommer
125 g sukker
2 ts finrevet zest av sitron (zest kun den gule delen av skallet)

 

Krokan
1 1/2 dl sukker

 

Fremgangsmåte:

Start med å legge gelatinplatene i bløt, i litt vann. Ha 1 ss av sukkeret i kremfløten og pisk til en ganske stiv krem. Varm opp sitronsaften, skvis den bløtlagte gelatinen for vann og ha den i sitronsaften. Rør til gelatinen er oppløst. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett sitronskallet og pisk videre men nå på lav hastighet. Ha i sitronsaften og gelatinen i en tynn stråle. Kjør maskinen litt til du ser at all sitronsaft er godt blandet inn. Nå vender du forsiktig med en slikkepott inn kremen. Ha fromasjen i passende porsjonsformer, eller alt i en bolle. Sett formen kjølig i noen timer, gjerne over natten i kjøleskapet.

 

Krokan
Smelt sukker i en stekepanne og la det karamellisere seg. Pass på så det ikke blir brunt, da får du en brent og bitter smak. Hell den varme karamelliserte blandingen over på et bakepapir og dra det utover så godt du kan. (Vær forsiktig, det karamelliserer seg først ved ca 180 C, så det er ekstremt varmt). La det kjøle seg helt ned og bli hardt. Knekk nå opp i biter og bruke morter e.l. og knus de til helt små biter. Sett til side inntil du skal servere fromasjen.

 

Serveres: Du kan alternativt ta fromasjen ut av formene, noe som er mest dekorativt. Sett formene forsiktig i varmt vann til de løsner litt, og hvelv dem over på tallerken eller et serveringsfat. Ha nå på krokanen ved å drysse den rundt over alt. Pynt gjerne med litt bær og krem. Alternativt har du dem i porsjonsformer. Dryss over litt krokan og pynt med krem eller bær.

Allergi: Glutenfri. Laktosefri om du benytter laktosefri kremfløte.

 

Alternativ serveringsform

Pin It on Pinterest

Share This