Sirup – Copyright Coquere

Det å lage sin egen sirup er utrolig enkelt

 

Sirup

Det å lage sin egen sirup er utrolig enkelt. Du lager den mye billigere enn de du kjøper. Samtidig kan du tilpasse og forandre søthet, samt tilsetninger helt slik du ønsker din sirup. Det er veldig enkelt å tilføre masse smaker helt tilrettelagt dine ønsker. Smakstilsetninger er det bare fantasien som setter begrensninger for. Noen smakseksempler er; vanilje, kardemomme, kanel, bringebær, jordbær og frukt. Grenadina er det mange som kjøper, men det kan du også lage selv ved å bruke granatepler. Litt mer sært; så kan du for eksempel tilsette roseblader, furunåler, timian osv. Muligheten er endeløse. Sirup lages i tre varianter enkel sirup, semifyldig og ekstra fyldig. Den lette forklaringen er at du varierer forholdet mellom vann og sukker med 1:1 for enkel, 1:1 ½ ved semifyldig og ekstra fyldig 1:2. I oppskriften under bruker jeg semifyldig variant, noe som gir ca. 3 dl ferdig sirup.

 

Ingredienser

2 dl demerarasukker eller vanlig hvitt sukker
1 ½ dl vann
1 krm salt
2 ts sitronsaft eller sitronessens (kan utelates)
2 cl vodka (kan utelates)

 

Smakstilsetninger

1-2 ts vaniljesukker
1 kanelstang
Annen smakstilsetning etter ønske

 

Fremgangsmåte
  1. Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. Varm opp på medium varme med konstant omrøring inntil sukkeret har løst seg opp. Ikke la sirupen koke.
  2. Trekk så kjelen av platen.
  3. Ha i salt, og litt sitronsaft. Dette anbefales uavhengig hva du måtte bruke den til. Den løfter sirupen, og balanserer sødmen. Du vil hverken kjenne smaken av sitron eller salt.
  4. La sirupen kjøle seg ned til nærmere romtemperatur. Dersom du ønsker å lagre sirupen i flere uker så anbefales det å ha i 2 cl vodka. Det gjøres kun av konserveringshensyn. Du vil i liten grad kjenne smaken av så lite sprit.
  5. Ønsker du, kan du når du trekker kjelen av platen ha i andre smaker. Dersom du tilsetter bær og fruktsmaker bør du ha disse over i et glass med lufttett lokk. Trykk og legg ned frukt og bær med en slev slik at du får ut litt bær eller fruktsaft. Hell over sirupen, og la den minst stå kaldt i kjøleskapet ett døgn. Desto lengre den står, desto mer smak får du ut. Ta den så ut og sil den flere ganger inntil du har en ren sirup uten rester av bær, stener eller fruktkjøtt.

 

Servering: Til pannekaker, i drinker, på desserter og i de sammenhenger du kan bruke flytende søtning.

Allergi: Gluten og laktosefri. Lavt FODMAP

Amerikanske pannekaker her med demerarasirup (Klikk på bildet for å komme til oppskriften) – Copyright Coquere


Kokkevitenskap:

Sitron er et naturlig konserveringsmiddel, så når du har i sitronsaft oppnår du to ting; du balanserer sødmen, men øker også holdbarheten. Dersom du skal lagre sirupen i 2-3 uker vil det ikke være tilstrekkelig med så lite sitronsaft som i denne oppskriften. Tar du i mer får du en veldig sitrussmak på sirupen. Det er kanskje ikke ønskelig. Sprit i form av vodka øker også holdbarheten, men uten å tilføre noe smak.

Koke, eller ikke koke, det er spørsmålet: Vanlig sukker består bindingen mellom glukose og fruktose. Dersom du koker sukkeret vil du løse opp sukkeret i disse to. Da vil du få en sirup som oppleves mye søtere, og som er mye tynnere i konsistensen. Dersom du ønsker dette, så kan du koke.

Demerarasukker er et mindre raffinert sukker. Det består av 98 % sukker, og de siste 2 % noen mineraler og litt melasse. Det er melassen som gjør at demerarasukker har en lysebrun farge. Dette tilfører noe mer smak enn vanlig sukker.

 

Sukkervitenskap for den spesielt interesserte: Sukkervitenskap

Les mer om demerarasukker (engelsk tekst): Demerara sugar

Pin It on Pinterest

Share This