Kraftig, mettende og velsmakende rett – her som Cottage pie
Sheperds pie
Sheperds pie er en klassisk britisk rett som en har funnet oppskrifter på helt tilbake til 1791, da man begynte å bruke poteter. Selve navnet sheperds pie, altså gjeterens pai, begynte man ikke å bruke før rundt 1877, før det ble den kalt cottage pie, og benevnelsen brukes litt om hverandre. Tradisjonelt står det i de fleste engelske oppskrifter at man skal bruke «minced lamb» altså kjøttdeig av lam. I den senere tid har man brukt cottage pie når man bruker oksekjøtt, så det går m.a.o. like fint å bruke okse istedenfor lam. Alltid med en skorpe av potetmos. Kraftig, mettende og velsmakende rett. Middels komplisert, og her nok til 4-5 personer.
Ingredienser
Kjøttsausen
500 g kjøttdeig av lam eller storfe
2 stk løk
2-3 stk gulrøtter
200 g maiskorn (hermetiske går bra)
2 – 3 ss hakkede friske urter (kruspersille, timian o.l)
1/2 ts pepper
1 ss worcestershire saus
2 – 3 ss hvetemel (evt.1 1/2 – 2 ss maizena)
1/2 ts salt
1-2 ts sukker
1 dl kremfløte
1 dl rødvin
3 dl kraft av okse/buljong
Olje til steking
Evt. kan man også ha i litt paprikakrydder og tomatpure
Alternativ kjøttsaus
Du kan selvfølgelig lage din egen kjøttsaus. Da med de krydder, og slik du ønsker den selv. Alternativ kan du også la deg inspirere av denne oppskriften:
Kjøttsaus
Potetmosen
1 1/2 kg poteter
75 g smør
2-3 dl melk
1/2 ts pepper
1/2 ts salt
Muskat
2-3 ss smeltet smør
2-3 dl revet ost (Med en del smak, Jarlsberg, Gruyère o.l.)
Fremgangsmåte
- Hakk eller skjær løken i biter. Gulrøttene skal skjæres i små terninger.
- Stek så kjøttdeigen, sammen med løken.
- Tilsett så gulrøtter, mais, urter, worcestershiresaus, sukker, salt og pepper. Dryss over hvetemelet og rør dette godt inn.
- Hell på kraft, fløte og rødvin. La det hele koke 10-15 minutter til kjøttsausen blitt såpass redusert at den har fått sausekonsistens og smakene får utviklet seg.
- Skrell potetene, del dem i mindre biter og kok dem møre i en kjele uten salt i vannet. (Salt i vannet gjør at potetmosen får litt limkonsistens).
- Mos potetene godt, rør inn melk, smør, salt, pepper og litt revet muskat.
- Smør en ildfast form.
- Ha kjøttsausen over i denne og legg potetmosen som et lokk over. Tradisjonelt har man også brukt sprøytepose og laget et mer dekorativt lokk. Men det er selvfølgelig ikke nødvendig.
- Smør på smeltet smør, evt. prikk eller lage et mønster med en gaffel.
- Dryss så over osten. (Osten kan også droppes om ønskelig, men setter jo både smak og konsistens til retten).
Klar for ovn og med tre lag. Kjøttsaus, potetmos og ost
Stekes: Bakes i ovnen på 180 C i 30-40 minutter til toppen er gyllen.
Cottage pie serveres: Tradisjonelt med grønne erter eller bønner
Allergi: Bruker du glutenfritt mel som maizena blir retten glutenfri. Laktosefri ved bruk av laktosefri melk. Høyt FODMAP. Redusers ved å bruke glutenfritt mel eller speltmel. Samt laktosefri melk. I tillegg må man utelate mais og vanlig løk. Alternativt til løk er den grønne del av purre eller vårløk. Istedenfor mais kan man bruke andre grønnsaker som pastinakk, squash eller vannkastansjer. Tilbehør som grønne erter har høyt FODMAP. Det har ikke grønnebønner, som da er et godt alternativ.