Semulepudding med bringebærcoulis
Semulepudding
Semulepudding er en gammel dessert som er billig å lage, men likevel smaker den herlig. Kan smakssettes med masse forskjellig etter eget ønske og fantasi. Tradisjonelt med mandelsmak, men jeg foretrekker vanilje. Da får du en pudding som ligner litt på den italienske Panna Cotta. Her har du en semulepudding som har en litt mer fyldig og dyp smak. Dessert til 6-8 personer.
Ingredienser
1 dl semulegryn
8 dl melk
25 g smør
2 eggeplommer
4 ss sukker
2 ts vaniljesukker (ekte)
1/2 – 1 ts salt
1 ss vann
Andre smaksforslag:
Mandeldråper
3 ss amaretto likør
1/4 saft av sitron + zesten av 1/2 sitron (zest er kun den gule delen av skallet)
Semulepudding fremgangsmåte
- Ha melken i en tykkbunnet kjele. Kok opp på medium varme, mens du hele tiden rører.
- Visp inn semulegrynene, og la blandingen småkoke i en 12-15 minutter.
- Rør hele tiden slik at den ikke svir seg og trekk kjelen til side. Ha i sukker, vaniljesukker og smøret.
- Bland så eggeplommene med vannet og rør disse raskt inn i semuleblandingen.
- Hell blandingen over i porsjonsformer, eller en form som tar en liter.
- La puddingen først stå å kjøle seg ned ute i romtemperatur, før du setter den i kjøleskapet i ca 1 times tid.
Tips: Istedenfor vaniljesukker kan man ha i andre smaker etter eget ønske og fantasi, eller se smaksforslag.
Semulepudding serveres: Med bærcoulis eller rød saus, og eventuelt en kremdott.
Allergi: Ikke glutenfri! Man kan bytte ut semulegrynene med polentagryn for en glutenfri variant, selv om dette ikke gir helt samme smak. Kan gjøres laktosefri ved å benytte laktosefri melk. Høyt FODMAP. Kan på samme måte som ved glutenfri variant gjøres til lavt FODMAP innhold ved å bytte til polentagryn.
Semulegryn og semulepudding finner man i mange land. Semolina kommer fra italiensk, og brukes også i mange pastaretter. Les mer om semulegryn (engelsk tekst): Semolina