Copyright Coquere

Semulekake – Copyright Coquere

Basboosa er en søt kake

 

Semulekake

Semulekake er en rask og enkel kake å bake. Semulekake bakes ofte i Midtøsten og andre arabiske land, der den er mer kjent som Basboosa. Her spises den ofte etter solnedgang, eller Iftar som det heter, under ramadan. Lignende kaker har man funnet helt syd i Afrika, og rundt hele Middelhavsområdet. Den er søt, og semulegryn tilfører både konsistens og smak. Semulekake servers ofte som en dessertkake. Synes du den blir litt for søt, kan du bare redusere på mengden sirup.

 

Ingredienser:

Kaken

250 g semulegryn
100 g sukkerse
250 g yoghurt naturell
1,2 dl rapsolje, eller annen nøytral olje
3 ss revet kokos
2 egg
1 ss bakepulver

 

Sirupen
3,5 dl vann
3,5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
Saften av en ½ sitron (kan sløyfes. evt. byttes med tradisjonell arabisk rosevann eller andre smaker som appelsin).

 

Garnityr
12 hele mandler gjerne skåldede

 

Fremgangsmåte: Basboosa
  1. I en passende bolle bland sammen semulegryn, sukker, bakepulver, yoghurt, egg, olje og kokos.
  2. Mikse det godt sammen. Sett deigen til side og la den stå og hvile i 30 minutter.
  3. Start nå å lage sirupen. I en passende kjele har du i vann, sukker, vaniljesukker og evt. sitronsaften, eller annen smak du ønsker. Kok opp og la det hele koke i 3-4 minutter. Sett til side og la sirupen kjølne til romtemperatur.
  4. Ha nå selve deigen over i en firkantet kakeform på ca.  20 x 30 cm. Bruker du ikke non-stick kakeform må du først smøre den, eller kle den med bakepapir.
  5. Legg på jevnt fordelt de 12 mandlene.


Stekes:
Midt i forvarmet ovn på 180˚C i ca. 20-22 minutter. De siste 2-3 minuttene kan du ha på grillelementer for å få en mer gyllen overfalte. Kaken er ferdig når du du kan stikke en kakepinne i den uten at det henger på noe deig.

6. Når kaken er ferdig stekt, tar du den ut, og heller umiddelbart over all sirupen. La den så stå og trekke i 15-20 minutter.
7. Del den så opp i stykker. Tradisjonelt deles kaken i diamantformede eller ruterformede stykker, men du kan gjerne kutte den opp slik du ønsker selv.

 

Semulekake serveres: Både nybakt og lummen, men er også god kald når den har stått litt. Holder seg i kjøleskap i en tett boks noen dager.

Allergi: Ikke glutenfri eller laktosefri. Det er mindre laktose i syrnede melkeprodukter, men for å være helt sikker kan du bruke laktosefri yoghurt. HØYT FODMAP.


Les mer om semulegryn: Semule

Ønsker du å benytte rosevann som smakstilsetning. Les litt mer her på engelsk: Rosevann

En annen særegen arabisk dessert, hvor man bruker rosevann, er Mohallabiah med Qamar el-dine. Se oppskriften her: Mohallabiah

Pin It on Pinterest

Share This