Copyright Coquere

Scones – Copyright Coquere

Scones med clotted cream og te

Scones

Alle som har vært i England og bestilt cream tea har et forhold til scones. De serveres gjerne til ettermiddagste med clotted cream og syltetøy. Clotted cream får man ikke lett tak i utenfor England, men istedenfor kan man bruke godt smør og rømme, eller lage clotted cream selv. Scones lager man både raskt og enkelt – så derfor ypperlig til overraskende gjestebesøk. Forsøk deg på disse erkebritiske små bakverkene, og finn ut hvorfor engelskmennene elsker dem. Går fint å fryse og gir 13-15 stk.

 

Ingredienser:

500 g hvetemel eller speltmel
125 g smør
2 eggeplommer
2,5 dl melk
2 ss sukker
1 ts salt
3 ts bakepulver

100 g rosiner (kan sløyfes eller bruke 50 g i 1/2 parten av deigen)

 

Scones fremgangsmåte:
  1. Bland sammen hvetemel, sukker, bakepulver og salt. Smuldre så inn smøret.
  2. Tilsett egg og lunken melk. Bland deigen sammen. Tilsett rosiner dersom du ønsker det. Dekk til deigen og la den hvile i 10 minutters tid, før du kjevler den ut. Ikke arbeid med deigen for lenge, da kan den bli seig, og du får tørre scones. (Spesielt viktig om du bruker maskin.) Blir deigen for bløt, tilsettes litt mer mel.
  3. Bruk litt mel og kjevle deigen ut til du får en ca 2-4 cm tykk leiv. Tykkelsen avhenger av hvor høye du vil ha dem. Stikk ut rundinger med en utstikker, eller glass som har en 5-7 cm i diameter.
  4. Sett scones på et stekebrett dekket med bakepapir. Ønsker du en litt blankere overflate kan du pensle scones på toppen med litt sammenpisket egg og melk. NB! Du må ikke pensle de på siden for da vil de ikke heve så bra.

 

Tips:

Dersom du ønsker en magrere, og sunnere variant går det fint å bake scones uten smør. Følg oppskriften som beskrevet, men bare utelat smøret. Da sparer du ca. 920 kalorier, eller ca 62 kalorier pr. scones om du får 15 stk. Bruker du ekstra lett rømme, og lett smør ved servering har du redusert fettinnholdet betydelig.

 

Stekes: I forvarmet stekeovn, midterste rille, 225 C° i 11-14 min.

Scones serveres: Med mye smør og syltetøy. Rømme eller lett pisket krem går også godt sammen med scones. Vanligvis serverer man de til te, men det passer like bra med kaffe.

Tradisjonelt serverer man clotted cream til scones. Denne eksporteres ikke slik at du ikke får tak i den utenfor England. Den er utrolig enkel å lage selv.
Se egen oppskrift: Clotted Cream

Allergi: Verken gluten- eller laktosefri. De gjøres enkelt laktosefri ved å bruke laktosefri melk. Det er så lite laktose i smør at det går vanligvis greit. Burde gå helt fint å lage glutenfrie, men har ikke forsøkt det. Høyt FODMAP om du bruker hvetemel – bytt ut med speltmel så får du et lavt FODMAP innhold. Det er høyt FODMAP innhold i rosiner, så du må også utelate disse.

Pin It on Pinterest

Share This