Sandefjordsmør – Copyright Coquere

En klassisk smørsaus her servert til ovnsbakt laks

 

Sandefjordsmør

I følge historien skal Sandefjordsmør  eller Sandefjordsaus, ha sin opprinnelse med Otto Fredrik Borchgrevink, hotelldirektør for Park hotell i Sandefjord fra 1959. Han hadde blitt inspirert under studietiden i Frankrike av de kjente franske smørsausene. Han forenklet de ved å fjerne noen ingredienser, og dermed ble Sandefjordsmøret til. Passer nydelig til fisk, og kan fint erstatte både bearnaisesaus og hollandaisesausen. Dette er en klassikk smørsaus, selv om den ikke hører med i gruppen av de franske emulsjons sausene. Etter min oppfatning er det en minst like god saus, og en av mine favoritter. Det er i tillegg en mye enklere og raskere saus å lage enn de nevnte franske.

 

Ingredienser

1 dl kremfløte
200 g smør
ca 4 ss hakket kruspersille
Saft fra 1/2 stk sitron (evt. essens)
Salt/pepper

 

Sandefjordsmør fremgangsmåte

  1. Kok opp fløte og la den koke en 4-5 min slik at den koker litt inn. Bruk tykkbunnet kjele!
  2. Dra så kjelen av platen og skjær opp smøret i terninger.
  3. Pisk så inn litt etter litt smørterninger.
  4. Smak til med; sitronsaft (saft av en hel sitron kan bli noe for syrlig), salt og pepper.
  5. Ha til slutt i den hakkede kruspersillen. Kan varmes opp igjen, men må ikke koke, da den kan skille seg.

 

Tips: Du kan fint sløyfe kruspersille, da vil du få en saus som minner om Hollandaise. Dersom du heller bruker estragon krydder, vil du få en saus som minner mye om Bearnaise.

Sandefjordsmør serveres: , Til Fisk, kylling og andre retter hvor man kunne brukt bearnaise- eller hollandaisesaus


Allergi:
 Glutenfri, og gjøres lett laktosefri ved å bruke laktosefri kremfløte. Høyt FODMAP grunnet laktosen, men gjøres da enkelt til lavt FODMAP ved å lages laktosefri.


Sandefjordsmør er en type emulsjons saus. Les mer om emulsjons sauser: Emulsjons saus

Pin It on Pinterest

Share This