Salt karamellsmørkrem – Copyright Coquere

Butterscotch pudding er en amerikansk klassisk dessert. Den minner om crème brûlée og creme catalan.

 

Salt karamellsmørkrem

Butterscotch pudding er en amerikansk klassisk dessert. Den minner om crème brûlée og creme catalan. Den beste oversettelsen, og forklaringen etter min oppfatning, er at dette er en salt karamellsmørkrem. Den har en smak som minner om milde smørkarameller. I USA kaller man det pudding, men det et er mer en tykk krem, som har en fløyelsmyk konsistens. Det er en mektig dessert, men veldig avhengighetsskapende. I denne oppskriften får du 6-8 små porsjoner.

 

Ingredienser:

1 dl Demerara sukker (eller annet brunt sukker)
½ ts salt
3 ss vann
2 dl helmelk eller lettmelk
2 dl kremfløte
3 store eggeplommer (evt. 4 små eggeplommer)
3 ss maisenna mel
50 g usaltet smør (romtemperert)
1 ts god kvalitets vaniljesukker

 

Alternativ smakstilsetning

2 ss rom, konjakk, whisky eller annen smak du ønsker

 

Salt karamellsmørkrem fremgangsmåte:
  1. Smelt brunt sukker med salt og vannet på middels lav varme i en tykkbunnet stor kjele eller stekepanne med høye kanter. Vannet hjelper sukkeret til å oppløses og smelte jevnt. Varm opp til det bobler. Redusere temperaturen ytterligere og la det småkoke i 5-6 minutter til, hold øye med den og pass på at den ikke brenner. Ikke rør den mens den koker, men du kan snurre pannen litt for å fordele varmen om nødvendig. La det smeltede brune sukkeret avkjøles i noen minutter.
  2. I mellomtiden løser du opp maisenna i litt av melken, og visper til den er veldig glatt. Tilsett eggeplommer, og visp til du får en helt jevn røre. Tilsett eggeblandingen i resten av melk og fløte, og visp kort for å kombinere alt.
  3. Tilsett melk- og fløteblandingen i det delvis avkjølte brune sukkeret, visp konstant. Sukkeret vil bli hardt, men ikke bekymre deg, alt smelter når du varmer opp igjen. Sett pannen tilbake på varmen, og kok forsiktig hele blandingen over middels lav varme, og visp hele tiden. Når alt brunt sukker er oppløst og blandingen begynner å tykne, bytt til en slikkepott. Da kan du lettere skrape bunnen og sidene av pannen når den tykner. Gi blandingen et lite oppkok, men pass på kun ha middels varme og visp konstant.
  4. Hell blandingen over i en bolle gjennom en fin sil. Tilsett smør (bør du ha kuttet i mindre terninger på forhånd), vaniljesukker og eventuelt rom e.l. (hvis du bruker det), og visp kraftig i 1-2 minutter for å kombinere det.
  5. Hell så den tykke kremen over i passende porsjonsformer. Det kan være smart å bruke sprøytepose, da det gjør det enklere å fylle mindre porsjonsformer.

 

Salt karamellsmørkrem serveres:  Kan nytes lummen,  eller la de stivne helt i kjøleskapet. De vil være stivnet etter et par timer i kjøleskap. Pynt gjerne med en kremdott og litt reven sjokolade

Allergi: Glutenfri. Dersom du bruker laktosefri melk og fløte blir de laktosefri. Lav FODMAP om du benytter laktosefri melk og fløte.


Les om melk: Melk

Pin It on Pinterest

Share This