Copyright Coquere

Salt karamelleplepai – Copyright Coquere

American apple pie er en klassiker

 

Salt karamelleplepai

Salt karamelleplepai er noe av det mest amerikanske man kan tenke seg. Her har du en variant hvor det brukes salt karamellsaus.  Det er kombinasjonene mellom søtt og salt – epler og kanel som gjør denne paien så god. Servert varm med is – så får du også det varme mot det kalde. Noe som etter min mening gjør salt karamelleplepai til en av de beste. Helt klart en pai som kan bli en skikkelig favoritt for deg og dine gjester.

 

Ingredienser:
Bunn

230 g usaltet smør (smeltet)
100 g sukker
2 ts vaniljesukker (ekte)
2 krm salt
250 g speltmel eller hvetemel

 

Eplefylling

4 store epler (f.eks. Granny Smith eller litt søtere Pink Lady)
4 ss speltmel eller hvetemel
4 ss sukker
2 ts kanel
1 krm malt muskat


Smuldredeig

80 g lett kokte havregryn
140 g demerarasukker
1 ts kanel
60 g speltmel eller hvetemel
120 g usaltet smør, (kaldt fra kjøleskap)

 

Karamellsaus saltet med 1 – 1,5 ts salt – se egen oppskrift: Karamellsaus

 

Salt karamelleplepai fremgangsmåte:

 

Bunn
  1. Smelt smøret og bland det sammen med sukker, vanilje og salt.
  2. Ha så i melet og bland til du får en deig som holder sammen.
  3. Ha en form på ca. 20 x 30 cm og dekk den med bakepapir, som henger over kantene. Ha deigen over i formen og press den jevnt utover.

 

Stekes nr. 1: I forvarmet ovn på 150 C i 15 minutter før fyll og smuldredeigen has oppe på.

 

Eplefyllingen
  1. Skrelle og fjern kjernehuset på eplene. Del hvert eple i to på midten, og skjær eplene i ca. 0,5 cm skiver.
  2. Ha mel, sukker, kanel og muskat over eplene. Bland så godt ved å bruke hendene til alle epleskivene er jevnt dekket. Sett til side mens du lager smuldredeigen.

 

Smuldredeigen
  1. Start med å blande sammen havregryn, sukker, kanel og mel.
  2. Del opp smøret i små biter og smuldre det inn i havregrynblandingen. Fortsett med dette til du har en blanding som ser ut som grove smuldrer.
  3. Når bunnen er ferdig stekt tar du den ut og legg så jevnt over eplefyllingen. Alle eplene skal på, selv om det kan virke som litt mye. Legg dem så tett du klarer, og press dem ned.
  4. Strø så smuldredeigen over så jevnt du kan.

 

Stekes nr. 2: Øk varmen på ovnen til 180 C. Stek nå videre i 35-40 minutter til toppen er gyllen og brun.

 

Etterbehandling:

Ta ut paien og la den stå og kjøle seg i formen en 20-30 minutter. Sett den så inn i kjøleskapet, fortsatt i formen. Her lar du den stå å kjøle seg godt ned slik at paien setter seg. Paien bør minst stå i 2 timer, men kan med fordel stå mye lengre og gjerne f.eks. over natten. Løft så paien ut av formen ved å holde i bakepapiret som henger på utsiden. Del nå paien opp i passe stykker. Drisle over hvert stykke litt salt karamell saus.

 

Tips: Paien holder seg fint i en tett boks i kjøleskapet inntil 3 dager. Kan også fryses og holder seg ca. 3 uker i frysen. Du må da vente med å ha på karamell sausen. Ønsker du kan du doble oppskriften for en vanlig langpanne. Du kan også benytte to typer epler for å få en litt annen smak f.eks. både Granny Smith og Pink Lady.

 

Salt karamelleplepai serveres: Romtemperert, varme eller kalde etter smak. Det passer også veldig bra å servere dem varme med vaniljeis.

Allergi: Verken gluten eller laktosefri. Du kan fint forsøke å lage både bunn og smuldredeig med glutenfritt mel. Havregryn er naturlig glutenfritt, men du må bruke spesial laget type. Dette skyldes at produksjonsmetoden ikke er ren nok slik at vanlig havregryn kan bli «forurenset» av andre typer mel. Gjøres laktosefri ved å benytte melkefritt smør og laktosefri fløte i karamellsausen. Høyt FODMAP. Dette gjøres enkelt lavere ved å benytte speltmel og lage alt laktosefritt som beskrevet over. Det vil likevel være høyt FODMAP i epler. Dermed vil paien aldri bli helt tilpasset en lav FODMAP diett.

Pin It on Pinterest

Share This