Copyright Coquere

Sabayonne med Cuba caramel og bringebær – Copyright Coquere

Sabayonne kan smakssettes med mye godt

 

Sabayonne med Cuba caramel og bringebær

Sabayonne er den franske versjonen av vår eggedosis, og kalles ikke sjeldent for fransk eggedosis. Du finner den også under navn som Sabayon eller sauce sabayonne. Den har sin italienske versjon som heter Zabaione. Noen hakk mer sofistikert og vanskeligere enn vanlig eggedosis. Likevel er sabayonne såpass enkelt – at det er ingen grunn til å at du ikke forsøker deg. Smaker selvfølgelig mye bedre enn vår eggedosis. Du kan i tillegg smaksettes med forskjellige tilsetninger. Passer utmerket til frukt og bær. Her har du min variant både med karamell likør og bringebær.

 

Ingredienser:

4 eggeplommer
2 ss brunt sukker
3-4 ss Cuba caramel

Litt karamell saus som topping
100 g ferske bringebær

 

Fremgangsmåte:
  1. Gjør klar en stor kjele som du fyller med vann til ca 2/3. Bruk så en metall eller glassbolle som passer oppe i kjelen, men som er såpass stor at den ikke berører vannet.
  2. Ha så eggeplommene, sukkeret og Cuba caramel i bollen. Sett bollen over kjelen og varm opp vannet forsiktig på medium varme. Pisk hele tiden jevnt – du skal få en eggedosis lignende konsistens. Fortsett til sabayonnen tykner, blir blank og luftig. Dette skjer når du oppnår en temperatur på ca. 70 C. Dersom temperaturer blir mye over dette, ender du raskt opp med eggerøre. Noe du ikke ønsker. Er du usikker i de første gangen – så bruk temperatur mål. Når du har nådd ønsket temperatur – flytter du bollen over i en større kjele med kaldt vann. Pisk så videre til temperaturen har falt til ca romtemperatur.

 

Tips: Du kan selvfølgelig droppe alkoholen helt, men da får en helt annen smak. Et alternativ er å bytte ut med litt søt eplemost som du blander i karamellsaus. Andre alternative klassiske tilsetninger til sabayonne er søt hvitvin, madeira eller portvin. Du kan også ha i litt kanel eller kakao. Sabayonne holder seg bra i kjøleskapet til dagen derpå, så lenge du dekker tett til med f.eks. klebeplast.

 

Sabayonn serveres: Anrett litt bringebær i porsjonsskåler. Hell over sabayonnen, legg så på noen bær til pynt. Avslutt det hele med litt karamellsaus topping – se egen oppskrift:

Karamellsaus

NB! Ikke overdriv mengde karamellsaus, ellers får du en alt for søt og klissete dessert.

Allergi: Gluten- og laktosefri. Lavt FODMAP


Les mer om opprinnelsen og historikken til sabayonne (engelsk tekst): Sabayonne

Pin It on Pinterest

Share This