Rømmegrøt – Copyright Coquere

Rømmegrøt salt, søtt og syrlig en herlig kombinasjon

Rømmegrøt

Rømmegrøt er en av de mest tradisjonsrike norske retter. Rømmegrøt er mektig, fett og fløyelsmyk. I Norge har det vært lang tradisjon å servere den på nasjonaldagen, Sankthans, Olsok og til fest. Dette er en grøt som kanskje kan kreve noe smakstilvenning, dersom du aldri har smakt den. Når du første har lært deg å like rømmegrøt – er det søte, det salt og den syrlige kombinasjonen noe du vil sette pris på. Rømmegrøt er både enkel og rask å lage.

Jeg har et tips lengre ned i oppskriften som gjør smakstilvennelig letter, samtidig som den da har færre kalorier. Her har du oppskrift til 2 personer. Det er bare å gange opp med antall personer man ønsker å servere, da alle ingrediensene økes forholdsmessig.

 

Ingredienser

3 dl seterrømme (Eller lettrømme, se tips lengre ned i oppskriften)
1 ¼ dl speltmel
3 dl helmelk evt. Lettmelk
½ ts salt

 

Rømmegrøt fremgangsmåte
  1. Bruk en tykkbunnet kjele. Kok rømmen under lokk i 2 minutter.
  2. Rør i halvparten av melet. Det er en fordel å sikte inn melet for å unngå klumper. Rør kraftig, både så smøret kommer frem, og for å få en fløyelsmyk konsistens uten klumper. Skum av litt av smøret som du tar vare på til senere.
  3. Rør i resten av melet, og spe med melken.
  4. Kok grøten i ytterligere ca. 5 minutter.
  5. Smak til med salt.


Rømmegrøt tips:
Dersom du bruker lettrømme skilles fettet mest sannsynligvis ikke ut. Dette får du kun til om du benytter deg av den fete seterrømmen. Du sparer mye fett og kalorier på å bruke lettrømme med 18-22 % fett. Bruker du også lettmelk har du redusert kaloriene betydelig, samtidig mister du noe av den mektige smaken.  Du får en lettere grøt, men også en grøt som kan likes av flere. Grøten blir heller ikke like syrlig.

 

Serveres: Grøten serveres med evt. smøret som er skilt ut fra rømmen, eller om du ønsker med en liten klatt smør. Samt med sukker og kanel. Tradisjonelt er spekemat og flatbrød tilbehør. Rømmegrøt

Allergi: Gluten og laktose. Gjøres glutenfri ved å benytte glutenfritt mel. Gjøres laktosefri ved å benytte laktosefri rømme og melk. Høyt FOODMAP dersom du ikke benytter laktosefri rømme og melk, samt speltmel.

Rømmegrøt – Copyright Coquere

Norsk tradisjonsmat

Pin It on Pinterest

Share This