Copyright Coquere

Copyright Coquere

Raggmunker er svenske potetkaker

Raggmunker er en typisk svensk matrett, og som ofte serveres som tilbehør. Det er revne poteter som er hovedingrediensen, og de stekes og lages som pannekaker. Noe tilsvarende varianter får man også servert i andre land både østeuropeiske land som Polen og Tsjekkia, men også England. I sistnevnte går de under navnet potato pancake. Så her har du en variant som både kan erstatte vanlig poteter, men også stå nesten alene som egen rett om man ønsker det. Dette er mao. rustikk husmannskost som metter!


Ingredienser:
800 g poteter
1 egg
1 1/2 dl hvetemel
3 dl melk
2 ts salt
50 g smør


Fremgangsmåte:
Ha alt det tørre i en bolle og har så i melk og egg. Lag en jevn pannekakerøre. Skrell potetene, og riv dem på et rivjern direkte røren slik at de ikke blir mørke av oksideringen. Smelt smøret og ha det i røren.

Stekes: Ha smør i stekepannen, og stek så små pletter, eller pannekaker på middels varme.

Serveres: Omgående som tilbehør til kjøtt, eller som en smårett med litt stekt bacon og egg til. Den klassiske svenske retten er at man serverer dem til stekt flesk og med tyttebærsyltetøy. Du kan også fornorske den ved å ha hvit saus til.

 

Allergi: Bytt ut hvetemelet med potetmel eller annet glutenfritt mel. Det er t.o.m. flere som synes smaken blir bedre med glutenfritt mel. Bruk laktosefri melk isteden for vanlig melk. Da blir retten både gluten- og laktosefri. Høyt FODMAP grunnet hvetemel og laktose. Lag retten laktosefri og med speltmel så får du et lavt FODMAP innehold. NB! Speltmel er ikke glutenfritt. 

Pin It on Pinterest

Share This