Potetpai – Copyright Coquere

Potetpai er en svært anvendelig og fleksibel pai.

 

Potetpai

Potetpai er en svært anvendelig og fleksibel pai. Potetpai kan varieres mye, og du kan fylle den med omtrent hva du måtte ønske. I denne oppskriften får du en grunnoppskrift og flere forslag til fyll. Du kan lage fyll med og uten eggestand. Dersom du benytter eggestand får du en enda saftigere og mer mettende pai. Du kan lage potetpai helt vegetarisk eller med kjøtt, kylling eller andre ingredienser du ønsker. I tillegg er dette en pai type som er svært enkelt å lage både gluten og laktosefri, uten at det merkes på smaken. I og med at paiformen i hovedsak lages av potet, vil du kunne lage en svært billig og næringsrik middag, dette avhenger selvfølgelig av hva du ønsker å fylle paien med. Uavhengig av dette vil dette være en mettende pai. Oppskriften gir middag til 3-4 personer

 

Ingredienser
Pai:

500 g poteter melne
40 g smør
50 ml melk
1 egg
1 eggeplomme
150 g speltmel fint
1 ts salt

 

Fyll:

1 løk
1 gulrot
500 g sopp
Salt/pepper

 

Tilleggs fyll:

250 g. stekt kjøttdeig av kylling eller annen kjøttdeig, stekt kylling, skinke el.
2 egg
1 dl matfløte
Salt/pepper

 

Gratinering:

150 g revet ost.

 

Garnityr

Eventuelt fersk persille

 

Fremgangsmåte
Paien
 1. Start med å lage paideigen. Skrell poteten og kok disse i usaltet vann til de er møre. Hell potetene og vannet over i et dørslag. La vannet renne godt av. Ha poteten over i en passende stor bolle. Bruke en potetmoser og mos poteten på samme måte som du lager potetmos.
 2. Ha så i smør og melk. Bland alt godt sammen til smøret er smeltet og melken er godt blandet inn.
 3. Dryss i salt, bland godt sammen. Så langt har du nå fått potetmos.
 4. Visp sammen egget og eggeplommen i en liten bolle. Ha blandingen over i potetmosen. Bland alt godt sammen.
 5. Sikte i melet. Bland alt sammen godt sammen slik at du får en deig uten klumper.
 6. I en form på 22 cm i diameter med høye kanter, fordeler nå deigen jevnt utover og oppover kantene. Forsøk å få så jevn tykkelse på deigen som du klarer, og 3-4 cm høye kanter. Sett formen inni kjøleskapet inntil du skal fylle den.

 

Fyll
 1. Skrell og hakk løken i fine biter.
 2. Skrell gulroten og riv denne på et rivjern.
 3. Ha litt olivenolje i en stekepanne, og på medium varme stek løken til den begynner å bli blank og gjennomsiktig. Ha så i den revne gulroten. Fortsett å stek inntil løken begynner å få lett brunfarge. Det vil kunne gi bedre smak om du kverner over litt salt og pepper på dette tidspunkt. Når løken så vidt begynner å få farge. Ha løk og gulrotblandingen over i en bolle.
 4. Kutt opp soppen i fine skiver. Stek nå soppen inntil den også har begynt å få en fin farge, samtidig som den har blitt redusert i omfang. Sopp minsker gjerne til 1/3 eller 1/2 parten av sin opprinnelige mengde når den stekes. Sett til side.
 5. Dersom du nå ønsker å ha i alternativ fyll kan du steke kylling, kjøttdeig eller lignede. Paien kan i utgangspunktet lages helt uten eggestand, og uten annet fyll enn grønnsaker. Dette blir smak og behag. Samt gir en stor variasjon i hvilken type pai du ønsker.

 

Montering før steking
 1. Ta ut paiformen av kjøleskapet. Form til paien enda mer. Når paien blir mer kald vil den være litt lettere å forme. Ett tips: er å bruke en spiseskje, dyppe den litt i olje, og bruke flatsiden til å forme deigen mer med.
 2. Start med å fylle i halvparten av soppen.
 3. Ha så i løk og gulrotblandingen. Ønsker du, kan du nå ha i kylling, kjøttdeig eller lignende. Bruk da halvparten av løk og gulrotblandingen, ha så i kjøtt e.l. Ha på resten av løk og gulrotblandingen.
 4. Avslutt med å ha over resten av soppen.
 5. Dersom du nå ønsker å bruke eggestand må du vispe sammen eggene og fløten med litt salt og pepper. Hell så eggestanden forsiktig over i paiformen.

 

Bakes i ovn: Forvarmet ovn på 180 ºC, midt i ovn.

Alternativ uten eggestand:

Dersom du ikke bruker eggestand kan du beregne kortere tid.. Dekk til paien med aluminiumsfolie. Stek i ca. 20-25 minutter. Ta ut paien og ta av aluminiumsfolien. Dryss over osten. Sett paien inni ovn på nytt, og la den stå i 7-8 minutter, eller til osten er fint smeltet, evt. begynner å få en gyllen farge.

 

Alternativ med eggestand:

Dekk til paien med aluminiumsfolie. La paien stå inne i 40-45 minutter, eller til du ser at eggestanden er fast. De siste 5-10 minuttene kan du ta av folien. Ta så ut paien på samme måte som ved alternativ 1, og dryss over ost. Sett paien inni ovn på nytt, og la den stå i 7-8 minutter, eller til osten er fint smeltet, evt. begynner å få en gyllen farge.

 

Her servert med en liten middelhavssalat

 

Servering: Ta ut paien, og la den hvile i 7-10 minutter. Serveres varm. Kan fint varmes opp dagen etter.

Allergi: Laktosefri om du lager vegetarversjon. 50 ml melk tåles av de fleste med laktoseintoleranse. Dersom noen er ekstremt intolerante, benytt laktosefri melk. Dersom du bruker eggestand gjøres eggestand laktosefri ved å benytte laktosefri fløte.

Gluten – gjøres glutenfri ved å benytte glutenfritt mel. Dette er en pai som egner seg godt til å lages glutenfri.

Høyt FODMAP. Dette skyldes løken og soppen i hovedsak. Bytt ut løken med grønn purre og andre grønnsaker som har lavt FODMAP. Samt bruk laktosefri melk og fløte, da får du lavt FODMAP.


Egg inneholder mye sunne næringsstoffer. Les mer om fordelene med å spise egg her: Egg

Poteter har fått et ufortjent dårlig rykte, men poteter har mange gode helseegenskaper: Poteter helsegevinst

Pin It on Pinterest

Share This