Copyright Coquere

Copyright Coquere

Både godt og dekorativt

Pot au feu, eller gryte på åpen ild, er noe av den mest franske maten man kan tenke seg. Det er klassisk rustikk mat som man har funnet oppskrifter på tilbake til 1200 tallet. Den har selvfølgelig med tiden funnet veien til restaurantene, og er en rett du finner på de typiske franske bistrorestauranten. Mao det er enkel mat å tilberede med mye smak, og som egner seg å lage til mange. Her har du en oppskrift med kylling, men det mest tradisjonelle er likevel med biff. Her middag til 3-4 personer.


Ingredienser:

12 kyllingklubber (ca 1 kg)
1 løk
2 hvitløksfedd
2 middels store poteter
1/2 kålrabi eller kålrot
2 gulrøtter
1/2 purre
1 stilk stangselleri
Nøytral olje eller olivenolje
Salt/pepper (nykvernet eller støtt)

Krydderkvast
1 liten bunt med timian, oregano eller merian
1 liten bunt med persille
1 laubærblad (kan sløyfes)

 

Fremgangsmåte:
Start med å krydre kyllingklubbene med salt og pepper. Stek dem så raskt i en stekepanne slik at de får litt farge. Legg nå kyllingen over i en stor gryte – ofte bruker man en klassisk fransk emaljert gryte alla Le Creuset, men det er ikke nødvendig med slik gryte, en vanlig kjele går fint. Fyll på med vann til kyllingen er dekket, dvs. ca 1 liter med vann. Ha så i en teskje med salt og kok opp. La gryten småkoke en 10 minutters tid, mens du hele tiden skummer av urenhetene.

Grovhakk løk og hvitløk. Skrell poteter, kålrabi og gulrøtter. Del dem opp i mindre noenlunde like store biter. Vask purren og stangsellerien og kutt også disse opp i mindre biter. Ha nå alle grønnsakene opp i gryten, og ha i ca 1 ts med nykvernet pepper. Etterfyll mer evt. litt mer vann slik at alt er dekket av kraften.

Lag en krydderkvast, eller bouquet garni som det heter på kokkespråket, av de ferske urtene. Bind urtene sammen med en hyssing, og ha krydderkvasten i gryten. Du kan bruke forskjellige typer ferske urter og gjerne enda flere slag enn to som jeg foreslår. Estragon passer f.eks. veldig godt sammen med kylling.

La nå gryten småkoke under lokk en 30-35 minutter, eller til du kjenner at kyllingklubbene er ferdig. (Stikker du en stekepinne i dem og det siver ut klar kraft er de klare). Ta ut kryddekvasten. Smak til med mer salt og pepper.

 

Serveres: Tradisjonelt med et godt brød og sennep. Selvfølgelig da med dijonsennep, men en hvilket som helst annen type god sennep fungerer bra. Et brød som kan passe er natronbrød – se egen oppskrift: Natronbrød

Allergi: Både gluten og laktosefri. Høyt FODMAP innehold som skyldes løk, hvitløk og purre. Du kan redusere dette ved kun å bruke kun den grønne del av purren, og da øke purremengden. Samtidig fjerne løk og hvitløk. Det vil selvfølgelig føre til at du mister en del smak. Dette kan du igjen kompensere for med å ha i mer av andre ferske urter som f.eks. løpstikke. Det er mulig ramsløk også kan gå, men den er ikke testet ut for FODMAP.

Pin It on Pinterest

Share This