Poke bolle – Copyright Coquere

Poke betyr egentlig bare å kutte, og det er bare det du faktisk gjør. Dermed en rask og enkel rett å lage

 

Poke bolle med sashimi og reker

Poke bolle er en svært variert og anvendelig rett fra Hawaii. Poke betyr egentlig bare å kutte, og det er bare det du faktisk gjør. Dermed en rask og enkel rett å lage. Den er sunn, men det avhenger en del av hva du har i, og hvor mye. Uansett vil dette bli ansett som en rett i den svært sunne skalaen. En poke bolle bruker nesten alltid å inneholde rå fisk i sushi kvalitet. Kuttet tynt i terninger, eller som jeg foreslår på japansk tradisjonelt vis som sashimi. I denne retten foreslår jeg å bruke Ponzusaus. Det er en japansk saus, som inneholder både syre, sukker og salt. Dermed har du her et forslag på en fuzionrett, med smaker som passer bra sammen. Hovedrett til en person, eller forrett til to. Du kan variere, bytte og øke mengdene etter egen smak. Dermed et forslag til inspirasjon.

 

Ingredienser

70-90 g sashimi av laks
70-90 g pillede ferske reker eller kokt scampi
Cantaloupe melon
Granateple
1 avokado
2 ss kokt ris (gjerne sushi-, risotto- eller grøtris kokt med kraft og krydder)

 

Ponzusaus

2 ss soyasaus (fortrinnsvis japansk)
1 ss sukker
1 ss riseddik (eller 7 % eddik)
1 ss sitronsaft
2 ss kaldt vann
1 ts olivenolje

 

Fremgangsmåte
Ponzusaus
  1. Start med å lage ponzusausen i en liten glassbolle el.
  2. Start med sukker å ha så i alle de andre ingrediensene. Rør ut sukkeret.
  3. Sett til side. Dette kan du gjøre lang tid i forveien og sausen holder seg godt i kjøleskap i mange dager.

 

Poke bolle ingrediensene
  1. Ønsker du å ha i ris, koker du den opp før du begynner å kutte opp.
  2. Det er fordi det går fort å kutte, og så montere. I tillegg får risen kjølnet seg ned noe. Det er fordel å bruke en klebrig ris, men det er smakssak. Jeg bruker litt kyllingkraft, salt, gurkemeie og pepper i vannet i tillegg. Det er helt valgfritt.
  3. Del granateple, og sørg får å få ut alle de gode frøene. Et tips er å snu de halve granateplene med flatsiden ned, og bruke en skje el. og banke de ut.
  4. Kutt så melon i terninger og avokadoen i skiver, eller terninger som du måtte ønske.
  5. Avslutningsvis skjærer du laksen i tynne skiver av 3-5 mm tykkelse.

 

Montering
  1. Ha først et lag med melon i bollen. Det danner basen.
  2. Så legger du ris, reker, laks, avokado rundt oppe på melonbitene.
  3. Dryss så over med granateplefrøene.

 

Servering: Kan fint stå litt, og særlig i kjøleskap. Den er likevel best når den serveres umiddelbart. Ha ponzusaus ved siden av, slik at man selv velger hvor mye, og hva man ønsker saus på. Bruker du ponzusaus på laksen, får du samme effekt som med ceviche. Laksen bli både marinert, og kjemisk kokt i syren i sausen. Ypperlig for de som kanskje ikke er så begeistret for helt rå fisk.

Allergi: Gluten og laktosefri. Høyt FODMAP. I dette forslaget bruker jeg både avokado og cantaloupe, som begge inneholder høyt eller moderat forhøyet FODMAP. Det fine er at de kan du lett bytte ut. Cantaloupe med f.eks. kiwi, druer, papaya, ananas, banan. Du kan eventuelt passe på å bruke maksimalt 120 g med Cantaloupe. Da blir mengde grønn på FODMAP.  Avokado kan byttes med bambusskudd, grønne bønner, kål, gulrøtter, mais, oliven osv. M.a.o. bare å bruke fantasien.


Hva er en poke bowl en litt mer utdypende artikkel (engelsk tekst): Poke bowl

Hva er ponzusaus (engelsk tekst): Ponzusaus

Pin It on Pinterest

Share This