Pasta med hvitløk og olje – Copyright Coquere

De få, enkle og billige ingrediensene, som likevel gir mye smak

 

Pasta med hvitløk og olje

Pasta med hvitløk og olje, eller som den heter på italiensk pasta aglio e olio, smaker nydelig. Dette er en rett som har sin opprinnelse fra Napoli. Den kalles også fattigmannspasta. Den er kjent i hele Italia, og er nok en av de rettene som de fleste kan. De få, enkle og billige ingrediensene, som likevel gir mye smak, har nok vært med på å gjøre retten utrolig populær. Dette er virkelig budsjettmat og den er svært enkel å lage. Pasta med hvitløk og olje spises nesten til alle døgnets tider, men sies å være ekstra populær som nattmat.

I utgangspunktet inneholder retten kun pasta, hvitløk og ekstra virgin olivenolje. Det må være ekstra virgin olivenolje, og ofte benytter man litt dyrere kvalitetspasta. Du kan lett tilføre flere smaker, veldig vanlig er å ha i persille og tørket chili flakes. Dersom du har i ost, sitron, tomater med mer så får du også en veldig god og billig pastarett. Da kan den ifølge italienerne ikke kalles pasta aglio e olio.  Her har du oppskriften oppgitt pr. person, og du bare ganger opp om du lager til flere.

 

Ingredienser

125-150 g god tørket pasta pr. person f.eks. spagetti, linguini e.l. type
1 hvitløk fedd pr. person
Rikelig med hakket fersk persille (kan sløyfes)
1-1,5 dl ekstra virgin olivenolje
0,5-1 dl kokevann fra pastaen
Salt

 

Alternative tilsetninger

Tørket Chili flakes
Parmesan
Sitronsaft og sitron zest
Røkt tørket paprika krydder
Litt hakkede tomater
Pepper

 

Fremgangsmåte
  1. Start med å finhakke hvitløken.
  2. Dersom du bruker persille. Finhakke stilkene, disse skal du ha i sammen med hvitløken. Deretter finhakker du persillebladene, og setter alt til side.
  3. I en stor stekepanne, eller sauterpanne, har du i rikelig med olivenolje.
  4. Ha rikelig med vann i en stor kjele. Pasta skal kokes i veldig salt vann, og rundt Middelhavet sier de at vannet skal være så salt som nettopp Middelhavet. Kok som anvist på pakken, men kok den al dente. Det vil si ikke gjennomkokt, men slik at den har litt tyggemotstand. Dette er viktig for pastaen fortsetter å koke etter at du heller av vannet.
  5. Når pastaen nærmer seg slutten av koketiden, setter du stekepannen på middels varme, har i hvitløk og eventuelt persillestilker. Ha i litt av pastavannet. Rør rundt, og pass på at hvitløken ikke brenner seg.
  6. Når pastaen er ferdig heller du av kokevannet, og har pastaen opp i stekepannen med oljen og hvitløken. Bland alt godt rundt, slik at pastaen blir godt blandet med olivenolje og hvitløken.
  7. Rør konstant i en 60-90 sekunder. De siste 15-20 sekunder, før du er helt ferdig har du i mesteparten av de hakkede persillebladene.

 

Servering: Ha over i en passende tallerken. Hell over rester av olivenolje og hvitløk, som er igjen i stekepannen. Dryss over litt av den ferske persillen.

Dersom du nå ønsker, kan du ha over andre alternative krydder og ost. Dersom du ønsker å benytte hakkede tomater, har du tomaten i stekepannen på forhånd samtidig med hvitløken.

 

Allergi: Gluten. Laktosefri. Gjøres enkelt glutenfritt ved å benytte glutenfri pasta. Det er høyt FODMAP i hvitløk, men et fedd er ikke mye. Dermed kan den tåles av en del som reagerer på FODMAP utfra egen toleransegrense.


Les mer om opprinnelsen til pasta med hvitløk og olje (engelsk tekst) aglio e olio

Les mer om begrepet al dente (engelsk tekst) al dente

Pin It on Pinterest

Share This