Kjøtt med sursøt saus
Oksekjøtt med glaserte grønnsaker

Her har du en tradisjonell rett med ny vri. Fersksuppe og sursøt saus har lange tradisjoner i Norge. Her gjør jeg en liten vri, å gjort det man beskriver som en decomposed dish på engelsk til oksekjøtt med glaserte grønnsaker. Du kan selvfølgelig lage suppen, og bruke den som vanlig. Her er intensjonen å lage en god kraft til sausen, og heller server på en litt annen måte. Her til 4 personer

 

Ingredienser:

1 kg høyrygg eller bog (250 g rent kjøtt pr. pers)
1/2 sellerirot
4 gulrøtter
1 kålrot
1 stor purre.

Grovt knust pepper
Salt
Ben av okse om du får tak i

 

Fremgangsmåte:

Kraft og kjøtt
Start med å skjær kjøttet i fine terninger på 2×2 cm. Brun dem i en stekepanne og ha dem over i en stor kjele. (Sammen med kraft ben om du får tak i dette) Her skiller retten seg også fra fersksuppe, hvor man ikke bruner kjøttet. Fyll på med kaldt vann og kok opp, la det små simre 2-3 minutter. Sil så av alt vannet og skyll kjøttet raskt i kaldt vann i et dørslag. Dette gjør at du får vekk mye av proteinene, som lager skum og urenheter i kraften. Gjør du dette etter bare en 2-3 minutter mister kraften heller ikke noe smak.

Ha så kjøttet tilbake i en stor og ren kjele. (Sammen med evt. ben) Del 2 av gulrøttene grovt opp, gjør det samme med purren og selleriroten. Ha dem i kjelen. Fyll på nytt på med kaldt vann og 1 ts salt pr 1 1/2 liter vann. Samt litt knust pepper. La det hele koke opp, og skru ned varmen slik at kjøttet og grønnsakene så vidt bare simrer under lokk. La det simre til kjøttet er mørt. Nå siler du av all kraften over i en ny kjele og plukker ut kjøttet, som legges til siden.

Glaserte grønnsaker
Skrell kålroten og gulrøttene. Del dem opp slik at du får helt like store og firkantede terninger. Kok disse opp i lett saltet vann inntil de begynner å bli al dente. Altså forholdsvis harde, men nesten ferdig kokt. Sil av vannet straks, og ha grønnsaken over i en kjele med is kaldt vann. Dette stopper kokeprosessen og bevarer de fine fargene. Ha så grønnsaken over på et papirtørkle – tørk av slik at de bli hel tørre. Sett til side men du lager sause. Se egen oppskrift: Sursøt saus

Like før du skal servere har du rikelig smør i en stekepanne og med 3-4 ts sukker. Smelt smøret på middelsvarme. Når smøret slutter å skumme har du i grønnsaken og vender dem i smør/sukker blandingen i en 2-3 minutter til de er blanke og fine, samt gjennomstekte. Kjøttet varmer du nå opp i restene av kraften. Når du servere tar du opp kjøttet med en hulsleiv, eller siler av. NB! ta vare på den gode kraften. Den kan du bruke på nytt til sauser og supper.

Serveres: Med kokte potet og dandert kjøttet/grønnsaker. Hell over litt sursøt saus

Allergi: Kjøtt og grønnsaker er både gluten og laktosefritt. FODMAP – dersom du kun benytter den grønne del av purren har retten et lavt innehold av FODMAP.

Pin It on Pinterest

Share This